Jan Cempírek: Hospodský kecy

5. duben 2022

Ptala se mě včera žena, co si vlastně povídáme s těmi kluky v hospodě? Věru těžká otázka. Do hostince se my, muži, chodíme vykecat a připadáme si u toho moudří a vtipní, žádná věda.

Jak však obsah těchto hovorů přetlumočit milující manželce? Rozhodl jsem se jít cestou nejmenšího odporu, že prostě řeknu zvědavé ženě pravdu.

V duchu jsem rychle probral témata naší poslední hospodské sešlosti. Tak dlouze se hovořilo o podivnostech politiky a odtud se bůh ví z jakého důvodu plynule přešlo na krásy jazyka českého.

Někdo z kumpánů řekl, jak zaslechl zaručenou informaci o tom, že Evropská unie zakáže již brzy používat názvy barev černé a bílé. Prý nejsou korektní. Proto budou nahrazeny citově neutrálními slovy světlá a tmavá. Moc jsme se u stolu nasmáli při představě, že lidé budou z rozmaru byrokratů rázem světlouši, nebo naopak tmavouši.

Pak někdo řekl, že je z jazykového hlediska neméně zajímavé, jak moderní české ženy upouštějí od přechylování svého příjmení a jak se rojí tvary jako Ema Smetana, Jana Dvořák nebo Blanka Vořežprut. A proč vlastně my, muži, nekontrujeme v rámci rovnosti požadavkem na přidání koncovky – ová? Miroslav Kalousková přeci nezní špatně. Andrej Babišová nebo Jarda Jágrová, co říkáte? Zase jsme se královsky bavili.

Hovor pak přešel na filozofování, jak se libozvučná čeština propadá do bahna angličtiny, jak už i senioři používají slůvka jako fejk nebo gůglovat.

Zkrátka a dobře, tři hodinky v hospodě uplynuly jako voda, naplněné povznášející, intelektuální a smysluplnou debatou. Jenže když teď chce manželka vědět, o čem jsme se to vlastně s kumpány bavili, raději jen mávnu rukou.

Hospodský kecy jsou totiž nepřenosný, přátelé. A proto je mám tak rád.

autor: Jan Cempírek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Jan Cempírek: Nový kočičí svět

    Nevím, jestli bych dnešní sloupek neměl začít spíše mňouknutím: Mňau! Abych byl „in“. Věci se totiž mají tak, přátelé. O víkendu jsem navštívil příbuzného – strejdu Milana

  • Jan Cempírek: Karmické telefonáty

    Karma je zdarma, pronáší s temnou jiskrou v oku leckterý český bezvěrec. Ale něco to do sebe má. Protože mé karmické zatížení je značné a já zde dnes učiním doznání.

  • Jan Cempírek: Kluci a kráska u vody

    Byl horký den a já ležel na pláži u Bezdreva. Nedaleko se slunila slečna, nahoře bez. Popravdě, darů měla na rozdávání a dobře o tom věděla. Takže jsem pokukoval.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.