Jan Cempírek: Den na oslavu špeků

5. květen 2023

Jako student jsem kdysi hledal brigádu. Jednou jsem se tak dostal na náborovou akci jisté firmy z oblasti diet a zdravé výživy. Hlavní roli náboráře hrál výřečný muž, který se nás, zájemce o práci, snažil nadchnout pro kariéru prodejců nového zázračného preparátu na hubnutí.

Zkrátím to. Dealerem revolučního přípravku na odstranění tuku jsem se nestal. Ovšem jednu věc si z té nalejvárny pamatuji.

Jak onen mužík, onen šarlatán, vykřikoval s nadšením: prodej diet je práce, kde nemáte absolutně žádné reklamace! Nikdy a nikdo přípravek na hubnutí nereklamuje, protože proč? Protože nikdy a nikdo nevydrží jíst pouze náš přípravek, sem tam něco sezobne a pak sám sobě řekne: no jo, jsem pořád tlustej, protože se prostě neudržím.

Tak tohle si pamatuji. Tohle mě tenkrát zaujalo, jak to mají ti prodejci diet geniálně vymyšlené. Jak ti psychologové prodeje vědí, že draze prodaný dietický rozvrh zkrátka nikdo nedokáže stoprocentně dodržet dle návodu a když po třech týdnech omylem zbaští jedinou rozinku, tak se ten plnoštíhlý nešťastník rozzlobí jen sám na sebe, a nikoliv na předražený zázračný preparát.

A proč to říkám právě teď, milí posluchači? Protože zítřek, tedy 6. květen, je Mezinárodním dnem proti dietám! Má být návratem k oslavě přijímání těla v jeho skutečné podobě i s jeho poctivě nastřádanými tukovými polštáři.

Žádné diety, ale prostě hurá, milujme své tělo a jeho špekové varhánky především! A to samo sebou oslavíme, to chce zákusek. Nebo dva zákusky, když budou nízkokalorické, coby ne.

Anebo jinak? Nabízím svou dietu: zítra si jezme, co se nám zachce, přátelé. Ale pak je dobrým nápadem vyrazit na svižnou procházku, proběhnout se, zacvičit si, a prostě ty kalorie ze sebe opět vydat. Jak jednoduché.

Děkuji, není zač, peníze ušetřené za dietu pošlete na charitu a tento Rozhlasový sloupek každopádně nereklamujte.

autor: Jan Cempírek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Jan Cempírek: Umělá inteligence

    Všichni blázní kvůli umělé inteligenci. Jak sebere lidem práci a kdesi cosi. Řeknu vám historku, starou dobrých dvacet let. Tehdy jsem dělal v jistém soukromém rádiu.

  • Jan Cempírek: O cestách

    Každý z nás má nějaké cesty, kterými se vydává rád, opakovaně a s potěchou. Z dětství si pamatuji prázdninové cestování vlakem za dědou a babičkou do Benešova.

  • Jan Cempírek: Malý princ

    Nejčtenější beletristická kniha světa. Schválně – tipněte si, která to je? Harry Potter? Ne, ne. Robin Crusoe? Bejvávalo. Tedy fanfáry a vítězem se stává... Malý princ!

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.