Jan Bauer je oficiálně nejplodnějším českým autorem všech dob. Napsal více než 200 knih

23. duben 2022

Felix Krumlowský, Vojtěch Fišer, Anna Březinová, Viola Slavíková – všechna tahle jména, respektive pseudonymy, označují jednu a tu samou osobu. Novináře a spisovatele Jana Bauera, jinak též muže, který je zapsán do České databanky rekordů jako nejpilnější český autor všech dob. Na svém kontě má přes 200 titulů.

Svůj knižní debut sice vydal už v roce 1978, ale do psaní se pořádně opřel až po pádu komunismu. „Přišla sametová revoluce, a jak se uvolnilo podnikání, tak řada mých kamarádů založila vlastní nakladatelství,“ vzpomíná Jan Bauer na tehdejší dobu.

„A já jsem jednoho z nich potkal v Praze v metru. Jel jsem zrovna do Federálního shromáždění a vykládal mu, že mám domluvenou schůzku s šéfem Moravistů Boleslavem Bártou a že pak budu dělat rozhovor s ministrem vnitra Richardem Sacherem. A ten známý se divil, že ty lidi znám,“ popisuje náhodné setkání, ke kterému došlo, když Jan Bauer pracoval jako žurnalista v dnes už zaniklých Zemědělských novinách. „Řekl mi pak, ať mu o tom napíšu knížku. Tak vznikl titul o lustracích Aféry jak pro koho,“ přibližuje vznik své v pořadí třetí knihy.

Stěžejní ale pro Jana Bauera bylo psaní detektivek. „Jedno nakladatelství si u mne objednávalo sešitovou detektivku do řady rodokapsů, která se jmenovala Inspektor Martin Rust. A já jsem shodou okolností psal v té době do jiného časopisu sérii o záhadách českých dějin. Tak jsem se o ní zmínil redaktorce, co si objednávala Martina Rusta, a ona mi na to řekla jen tři slova: Sem s tím!“ vzpomíná na další náhodu, která vedla k napsání pětisvazkových Záhad českých dějin.

Celý rozhovor s Janem Bauerem si poslechněte v pořadu Jihočeši. Spisovatel, který letos oslavil 77. narozeniny, zavzpomíná na dětství v Jihlavě a Českém Krumlově i na práci novináře na jihu Čech.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související