Jak se letos vyhnout nachlazení? S pomocí bezu, skořice, šťávy z brusinek, zeleného i černého čaje

Když dojde na nachlazení a potíže s ním spojené, jako je rýma, chřipka, kašel nebo bolení v krku, každý z nás už nepochybně má několik vlastních osvědčených tipů, jak s nimi naložit. Mnohem lepší ale je jim předcházet. Pomoci nám k tomu mohou některé osvědčené i vědecky podložené rady a zároveň nové neotřelé možnosti.

Běžné nachlazení redukuje echinacea, která zároveň efektivně působí v prevenci infekcí horního dýchacího traktu u dětí.

Denní konzumace probiotických doplňků stravy po dobu šesti měsíců je bezpečným a osvědčeným způsobem, jak redukovat horečku, rýmu a výskyt kašle i jeho trvání. Probiotika jsou schopna snížit absenci dětí ve školce od 3 do 5 let. Dlouhodobé užívání probiotik a synbiotik redukuje výskyt a vážnost nemocí dýchacího traktu během chladné sezóny.

Černý bez, bezinky

Bez černý je bezpečný a efektivní prostředek na chřipku typu A a B. Výrazně redukuje trvání infekce chřipkového viru nekonfliktním způsobem.

Zelený čaj je také bezpečný a účinný v předcházení symptomů chřipky a nachlazení a na podporu funkce imunitních buněk. Mezi japonskými dětmi konzumace zeleného čaje potlačila výskyt chřipky.

Také nedostatek vitamínu D je spojován s náchylností k projevům chřipky. U dětí je účinná kombinace echinacey, propolisu a vitaminu C na ochranu dýchacího ústrojí. Vitamín C může redukovat tendenci ke snadnému propuknutí běžného nachlazení.

Zajímavé je také užívání kořene léčivé pelargónie (pelargonium sidoides) proti nachlazení. Extrakt z kořene tohoto jihoafrického muškátu má širokou antivirovou aktivitu, zvláště ve spojení s nemocemi dýchacího ústrojí.

Určitou výhodou může být také užívání homeopatik, například Oscillococcinum. Zinek potlačuje virus chřipky a je působivým bojovníkem proti běžnému nachlazení. Kombinace ovocných a zeleninových extraktů redukuje symptomy běžného nachlazení.

U starších jedinců byla prospěšná konzumace jogurtu fermentovaného Lactobacillem bulgarikem. Houba kordyceps obsahuje polysacharid, který má prospěšnou terapeutickou hodnotu proti chřipce A. Podobně také andrographis působí terapeuticky na horní část dýchacího ústrojí.

Čtěte také

Za prospěšné a účinné také považujeme bakterie Lactobacillus gasseri, Bifidobacterium longum a Bifidobacterium bifidum. Výrazně redukují epizody běžného nachlazení a redukují výskyt a vážnost symptomů.

Vsadit můžeme i na extrakt z červené řepy. Vyniká také skořice, a to působením proti různým chřipkovým virům. Dobrým spojencem je také křen. Protichřipkové účinky má i granátové jablko. Suplementace selenem zlepšuje imunitní odpověď na infekce virů, jablečný pektin, citrusový pektin, lněné semínko, arabská guma a myrrha potírají viry.

Zcela běžný, nicméně ne bezvýznamný, pokud jde o nachlazení a chřipky, je také černý čaj. Ulpívání chřipkového viru potlačí i šťáva z brusinek. Pomoci může vodní výluh z pampelišky, z říše hub boduje maitake, vzpomeňme i na červené mořské řasy, jako je například dulse, které mají silný protichřipkový náboj.

Spustit audio

Související