Ořechová nádivka
Nádivka může být důležitou součástí slavnostní pečeně. Mnohé hospodyně ji připravují také zvlášť, ať už upečenou, nebo vařenou v páře. Zkuste třeba nádivku s ořechy podle receptu kulináře Petra Stupky.
- 5 starších rohlíků
- 80 gramů másla
- 130 mililitrů smetany
- 4 až 5 vajec
- 60 gramů kukuřičné krupice (polenty)
- 150 gramů ořechů
- sůl
- petrželová nať
- muškátový květ
Na pánvi rozpusťte máslo a v něm zapěňte polovinu ořechů, které nastrouhejte, nebo podrťte.
Přidejte i posekanou petrželku a na závěr vmíchejte do směsi na kostičky nakrájené rohlíky. Můžete vše v troubě na plechu krátce osušit, aby pečivo zavonělo máslem.
V míse rozšlehejte smetanu a žloutky. Přidejte sůl, kukuřičnou krupici a muškátový květ a tuto směs nechte asi 15 minut stát.
Mezitím si z bílků ušlehejte pevný sníh. Máslem vymažte nádobu, ve které budete nádivku péci.
Nakonec všechny součásti zlehka promíchejte, vložte do formy a pečte asi 20 minut při 170 stupních.
Nádivku můžete podávat jako samostatný pokrm s omáčkou, nebo jako alternativu knedlíků k různým pokrmům, zejména pečené drůbeži.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.