Ivan Mls: Objížďky

18. srpen 2021

Máte rádi objížďky? Určitě ne, vždyť to znamená notné zdržení na cestě z místa A do místa B. Zvlášť při prázdninovém cestování, kdy už chceme být co nejdřív v cíli. Ovšem zamysleli jste se někdy nad tím, čím nás taková objížďka může obohatit?

Pokud řeknete, že ničím, pak se hluboce mýlíte. Objíždka totiž významně tříbí smysly, zlepšuje postřeh, cvičí nás v orientaci v krajině, nutí nás vypadnout ze zaběhaných stereotypů a mnohdy ještě, jako vítaný bonus, rozšíří naše geografické poznatky.

Znáte to, naplánujete si trasu, vyrazíte na cestu a pak vám do toho cestáři hodí vidle: najednou narazíte na objížďku. A začíná malé dobrodružství.

Váš spolujezdec se okamžitě mění na pomocného navigátora, který bude odpovědný za případné přehlédnutí značení objízdné trasy a následné kufrování; zároveň se začnete tak trochu kochat, protože objížďka je zpravidla vedena přes malebné obce a vesničky, na které je radost pohledět, o jejichž existenci nemáte nejmenší tušení, protože by vás v životě nenapadlo opustit hlavní trasu.

A místní zase určitě mají radost z vás, protože už dávno odvykli, aby přes jejich ves jezdily kolony vozidel.

Zatím asi nejrafinovanější objížďku jsem zažil před pár lety cestou na Moravu kdesi u Třebíče, kdy na objízdné trase byla také objížďka.

Zážitek k nezaplacení. Teď si možná řeknete, že kdybych pracoval s moderními technologiemi, tak se těmhle legráckám vyhnu, různých navigačních aplikací je přece habaděj.

Nevím jak vy, ale když spoléhám na elektroniku a poslouchám z navigace tu paní, co mi říká, kdy a kam mám odbočit, přestávám tak nějak vnímat krajinu, a ani si pořádně nepamatuji, kudy jedu. Takže bych vlastně z té objížďky vůbec nic neměl. A to by přece bylo škoda.

autor: Ivan Mls
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Pátek třináctého

    Chcete si hned po ránu zlámat jazyk? Tak zkuste říct: paraska-vedeka-triafobie. To slovo totiž patří k dnešnímu dni, který je svým způsobem výjimečný. Je pátek třináctého.

  • Ivan Mls: Čeština

    Mám rád český jazyk. Byť je to řeč, se kterou se nikde na světě, snad krom sousedního Slovenska, nedomluvím. A dost nelibě nesu, jak se s ním někdy docela brutálně zachází.

  • Ivan Mls: Pocovidové nákupy

    Taky vás v posledních dnech zachvátila horečka? Tedy nikoli ta covidová, ale nákupní, když se konečně zase otevřely obchody a my jsme mohli vyrazit za normálními nákupy.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.