Ivan Mls: Pátek třináctého

13. srpen 2021

Chcete si hned po ránu zlámat jazyk? Tak zkuste říct: paraska-vedeka-triafobie. Tohle slovo totiž patří k dnešnímu dni, který je svým způsobem výjimečný. Je pátek, k tomu třináctého, což někteří lidé považují za nešťastný den.

A paraska-vedekatriafobie je pak odborným označením pro strach z pátku třináctého. Jsme samozřejmě moderní lidé a na pověry nevěříme. Jenže je to jako s tou černou kočkou přes cestu, podcházením žebříku nebo rozbitým zrcadlem: Přece jen v hloubi duše může nějaký ten červíček pochybností hlodat: Co kdyby na tom bylo něco pravdy?

Jenže si možná neuvědomujeme, že právě pátek třináctého může být báječnou výmluvou pro cokoli, co se nám dneska nepovede. Přišli jste pozdě do práce, protože jste po ránu nenastartovali auto nebo vám před nosem ujel autobus? Vysvětlení je jasné.

Šlápli jste na chodníku do něčeho měkkého a mazlavého? Může za to datum v kalendáři. Všechno vám dneska padá z rukou? Příčina je jasná. Zasedl si na vás šéf? No kdy jindy, než dneska, že?

Takže suma sumárum, pátek 13. je vlastně ideální den, kdy si můžeme sice naprosto iracionálně, o to ale jednodušeji a pochopitelněji odůvodnit každý z našich dnešních nezdarů a neúspěchů. Aniž by nás to muselo nějak psychicky deptat či nervovat. My přece za nic nemůžeme, svůj osud se sice snažíme  pevně držet v rukou, ale okolnosti jsou silnější. 

Takže každý, kdo trpí paraskavedekatriafobií vlastně škodí sám sobě. Děsí se něčeho, co mu naopak může zjednodušit život – alespoň na jeden, případně dva dny v roce. Báječnější výmluvu, než že za všechno může ten dnešní pátek třináctého, těžko najdete!

autor: Ivan Mls
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Čeština

    Mám rád český jazyk. Byť je to řeč, se kterou se nikde na světě, snad krom sousedního Slovenska, nedomluvím. A dost nelibě nesu, jak se s ním někdy docela brutálně zachází.

  • Ivan Mls: Pocovidové nákupy

    Taky vás v posledních dnech zachvátila horečka? Tedy nikoli ta covidová, ale nákupní, když se konečně zase otevřely obchody a my jsme mohli vyrazit za normálními nákupy.

  • Ivan Mls: Home office

    Vypadá to, že nám s pozvolným koncem doby kovidové končí i doba „houmofisová“. Tedy čas, kdy ti, kteří mohli pracovat na dálku z domova, z domova pracovat museli.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.