Ivan Mls: Kde ty zimy jsou

19. únor 2024

Jo, ty zimy už nejsou, co bývaly… povzdechl jsem si nedávno. To když já jsem byl malý, to bývaly časy! Celou zimu se dalo lyžovat a sáňkovat, mrzlo, až praštělo, kdepak dneska.

V lednu jsem viděl na Vrbenských rybnících racky, kteří se tu jindy ukazují až na jaře, v únoru je jako v dubnu, někteří provozovatelé skiareálů raději vypínají webové kamery, aby lidé neviděli, jak ze sjezdovek mizí i ten trvanlivý technický sníh, o víkendu jsem si všiml lísky, která vyhodila jehnědy zřejmě v domnění, že zima je pryč…

Jo, ty zimy už nejsou, co bývaly. Tak mě napadá, že už jsem takovéhle stesky někdy slyšel. Pokud si dobře vzpomínám, tak podobně na zimy svého mládí vzpomínal i můj otec a zrovna tak dědeček, který s chutí přidával vyprávění, jak se pro závěje ani nedostal do školy. Což jsem mu v dětství těžce záviděl.

Pradědečka jsem nezažil, takže nemohu posoudit, zda za jeho časů také bývaly ty opravdové a pořádné zimy. O prapradědečkovi ani nemluvě… Blbé ovšem je, že když jsem si teď malým exkursem do rodinné historie ujasnil, že globální oteplování – minimálně v životním teritoriu mé rodiny – opravdu existuje, už mám zase o čem přemýšlet.

Dočetl jsem se, že hrozí kolaps systému mořských proudů, což by se už v tomto století mohlo stát realitou a přineslo by to s sebou silné ochlazení na severní polokouli, ve srovnání se kterým by zimy mého dědečka byly jen slabým odvarem.

Takže mám teď zase jedno velké dilema. Přemýšlel jsem o tom, že až mi doslouží lyže, už si nové pořizovat nebudu, protože možností pro jejich využití bude neustále ubývat a rozumnější by tak bylo spíše investovat do plavek, slunečníků a stínící techniky. A teď jsem zase v trapné nejistotě…

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Bez dokladů

    Samé dobré zprávy o tom, jak se nám zjednodušuje život, se na nás valí od nového roku. Zvlášť pokud jsme motoristé, můžeme si jen spokojeně mnout ruce.

  • Ivan Mls: Novoroční závazky

    Taky si dáváte na začátku nového roku závazky? Určitě ano. Ono je to docela lákavé: něco nového startuje, tak by nebylo špatné začít také s něčím novým, povznášejícím.

  • Ivan Mls: Horoskopy

    Tak se nám rok 2023 valem krátí, zbývá z něj už posledních pár dnů. Jaký byl, to si dokážeme lehce sesumýrovat. Jenže mnohé by teď spíš zajímalo, jaký bude ten rok příští.