Ivan Mls: Horoskopy

27. prosinec 2023

Tak se nám rok 2023 valem krátí, zbývá z něj už posledních pár dnů. Jaký byl, to si dokážeme lehce sesumýrovat. Jenže mnohé by teď spíš zajímalo, jaký bude ten rok příští, co přinese a na co se máme připravit. 

Něco se dá predikovat celkem úspěšně a přesně, zdražením dálničních známek počínaje a redukcí počtu sazeb DPH konče; mnohé ale je, takříkajíc, ve hvězdách. Jinými slovy, tvůrci horoskopů teď mají žně a kdo jim věří, ať tam běží.

Samozřejmě, řeknete si, kdo by v 21. století věřil horoskopům a řečičkám třeba o tom, kterak planeta Venuše ve Střelci bude přát vztahům i navazování nových přátelství, když Venuše je od nás pár desítek milionů kilometrů a souhvězdí Střelce desítky a stovky světelných let?

Na druhou stranu si člověk ale řekne – co kdyby? Blbé je, že co astrolog, to jiný horoskop. Pročetl jsem si několik ročních horoskopů pro mé znamení a řeknu vám, nejsem z toho moudrý.

Řečeno politickou mluvou, připadají mi ty horoskopy poněkud populistické – slibují všechno všem a ještě se v prognózách rozcházejí. Jeden mi kupříkladu věští těžký rok a finanční problémy, další více práce a úspěchy, jiný slibuje velké finance a spokojenost, další věští dozrávání mého milostného vztahu… a tak bych mohl pokračovat. 

Stačí si jen vybrat, co se mi nejvíc líbí. Samozřejmě, že raději budu věřit horoskopu, který mi slibuje štěstí, lásku a finance než tomu, který se neprozřetelně zmiňuje o blíže nespecifikovaných zdravotních problémech. 

Jinými slovy, nahlížet do budoucnosti by bylo fajn, ale i po těch staletích, co se věštění z hvězd provozuje, to pořád má značné mouchy. Pokud tedy příslušný astrolog nedokáže svá proroctví formulovat natolik obecně a obrazně, že se dají vyložit úplně jakkoli.

Namátkou doporučuji třeba „vidim velký špatný“, nebo „hodně budeš někde“ – to se dá napasovat na úplně cokoli a jistě to v příštím roce potká i vás

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Jiná slova

    Mýlit se je lidské. Člověk se nikdy nepřestává učit. Ne, nebojte se, nemíním vás tady ukamenovávat životními pravdami, chtěl jsem tím jenom naznačit, o čem bude řeč.

  • Ivan Mls: Knedlík

    Při nákupu se často proměňuji ve vášnivého čtenáře. Se zájmem louskám drobná písmenka, která jsou na obalech potravinářských výrobků.

  • Ivan Mls: Dobrodinci lidstva

    V mém okolí žijí lidé, kteří by se nejraději rozdali; praví dobrodinci lidstva. Netuším ale, kolik jich je, ani kdo je to: zůstávají v hluboké anonymitě, nestojí o pocty.