Instrumentální hity a melodie pro příjemný zimní večer

10. leden 2022

Sestavu melodií pro pohodový zimní večer otevře někdejší velký instrumentální hit orchestru, který řídil George Cates. Tento dirigent a aranžér, od jehož narození vloni v říjnu uplynulo 110 let, pocházel a vyrůstal v New Yorku. Nejdříve si vydělával na živobytí jako saxofonista v estrádních kapelách, ale později měl dobře placená angažmá, například v populárním orchestru Russe Morgana.

Důležité však pro George Catese bylo, že pracoval pro nahrávací společnost Coral Records, a tak se dostal coby aranžér a šéf studiového orchestru k blízké spolupráci s takovými hvězdami, jako byli Bing Crosby, Teresa Brewer nebo Andrews Sisters. Později byl spojen s populárním harmonikářem a televizního impresáriem Lawrencem Welkem.

Ale v jednom případě výrazně vystoupil z jisté anonymity vlivného muže v pozadí, když se svým orchestrem v nahrávce propojil dvě skladby, které byly datem svého vzniku od sebe dost vzdálené. Jednak šlo skladbu ze 30. let Moonglow and Love, Měsíční záře a láska, jednak o ústřední melodii  autora George Duninga z filmu Piknik z roku 1955 s Kim Nowakovou a Williamem Holdenem v hlavních rolích. A je zajímavé, že tato směs posloužila v roce 1956 k hitparádovému úspěchu vedle George Catese také Morrisu Stoloffovi a jeho orchestru.

Samozřejmě toho bude ve Vlídných tónech mnohem více, třeba Angel of The Morning, Anděl rána. S  touto písničkou autora Chipa Taylora měly úspěch pohledná mladá žena Merrilee Rush, ale i černá Američanka usazená v Anglii P. P. Arnold, mnohem později, v roce 1981, countryrocková zpěvačka Juice Newton.

Čtěte také

A právě od ní Angel of the Morning slyšela zpěvačka a kytaristka Věra Martinová, která s textem legendy české trampské hudby Tonyho Linharta v roce 1988 natočila pod názvem Dál jen vejdi. Můžete si poslechnout instrumentálního verzi této skladby od známého britského pianisty Ronnieho Aldriche a jeho orchestru,.

Předloni zemřel následkem koronaviru docela úspěšný autor i pianista Bill Pursell. Od začátku 60. let žil tento muzikant v Nashville a právě v tomto městě se narodila nejslavnější nahrávka Billa Pursella, která se pojí s tímto ročním období. Jmenuje se totiž Our Winter Love, Naše zimní láska.

Indian Love Call neboli Indiánská píseň lásky z operety Rose Mary skladatele českého původu Rudolfa Frimla zazní v podání orchestru Billyho Vaughna. A předtím také kromě jiného Vzdušný zámek, tedy snímek orchestru Ladislava Štaidla i s kytaristou Pavlem Fořtem, což je instrumentální verze hitu slavné kapely Lovin Spoonful s názvem Daydream.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.