Na krásném modrém Dunaji. Začátek roku s hudbou otce a synů Straussových

3. leden 2022

Rok Vlídných tónů zpravidla otevírám melodiemi dynastie Straussů, samozřejmě v inspiraci slavnými novoročními koncerty Vídeňských filharmoniků v Musikvereinu ve Vídni.

Letos Vídeňskou filharmonii dirigoval Daniel Barenboim, rodák z argentinského Buenos Aires, slavný klavírista, a tuto výjimečnou hudebně-společenskou událost živě přenášelo mnoho elektronických médií, včetně Českého rozhlasu a České televize s neodmyslitelným komentářem Jiřího Vejvody.

V prvních lednových Vlídných tónech však tradičně vybíráme ze starších nahrávek valčíků, polek a pochodů spojených se jménem Strauss. A nemusí jít o Vídeňské filharmoniky, jako v případě úvodního hudebního vstupu. Bude jím světoznámý valčík Na krásném modrém Dunaji neboli německy An der schönen blauen Donau od Johanna Strausse mladšího v podání Berlínských filharmoniků pod taktovkou legendárního rakouského dirigenta Herberta von Karajana.   

Dále jsme pro vás vybrali dvě rychlé polky a připomínku novoročního koncertu z roku 2017, kdy dirigoval ve Zlatém sále Spolku přátel hudby ve Vídni ve srovnání s Danielem Barenboimem téměř o čtyřicet let mladší Venezuelec Gustavo Dudamel.

A vše, jak se patří, završí Pochod Radetzkého Johanna Strausse staršího, otce obou zmíněných rakouských komponistů. Pro šťastný a zdravý rok 2022!

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související