I akvarijní rybičky se můžou dostat do stresu, který ohrožuje jejich zdraví. Pozor na změny v akváriu

12. prosinec 2019

Lidé se často stresují kvůli pracovním nebo jiným povinnostem. Představte si ale, že i akvarijní rybičky můžou zažít stres. Narušená psychika pak oslabuje jejich imunitní systém a způsobuje zdravotní problémy.

Podle veterinářky Lucie Míkové se rybičky dostávají se do stresu při každé změně v akváriu. „Nejčastější příčinou je kolísání teploty, což způsobuje špatně pracující termostat. Vznikají velké výkyvy teplot, ryby krátkodobě přestávají přijímat potravu, začínají hubnout a jsou daleko náchylnější k bakteriím,“ popisuje.

Dalšími příčinami jsou přerybené nádrže, překrmování a špatná výměna vody. To vede k abnormálnímu množení bakterií, které způsobují hnilobu ploutví a následné velké úhyny ryb.

Ke stresu akvarijních rybiček přispívá i špatná strava, nevhodná kombinace rybích druhů, přelovování a transport.

Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou musíme promyslet, je podle Lucie Míkové velikost akvária. „Pokud má obsah vody méně než 50 litrů, tak se biologické prostředí vytváří daleko hůře. Proto se pro začátečníky doporučují akvária delší než osmdesát centimetrů,“ říká.

Čtěte také

Přemýšlet je potřeba i nad kombinací ryb. „Nemůžeme si pořizovat ryby, které jsou mírumilovné, společně s rybami, které jsou agresivní, klidné ryby a k nim velmi aktivní. A třeba neonky jsou zvyklé žít v hejnu, takže tři ryby jsou málo,“ vysvětluje.

Ne velikost dna 100x40 centimetrů je potřeba kolem osmdesáti rostlin. „Jsou důležité hlavně proto, že poskytují kyslík, vážou jedy a jsou určitými orientačními značkami pro teritoriální ryby. To znamená, že snižují stres,“ dodává Lucie Míková.

„Jakákoli změna v akváriu může vyvolat stres u ryb a může skončit vyhynutím celého akvária, proto je vhodné všechny zásady dodržovat,“ uzavírá.

Spustit audio

Související