Pořizujete do bytu první akvárium? Kupte středně velké a nepřežeňte to s počtem rybiček

2. březen 2019

Uklidňující pohled na rybičky plovoucí v akváriu si doma užívá celá řada lidí. Pokud se k nim chcete přidat, měli byste jako začínající akvaristé vědět několik věcí. Především je třeba správně vybrat velikost nádrže i druhy rybiček.

Josef Matěna z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích doporučuje ještě před koupí akvária uvažovat, kam ho umístíme a pro jaký účel si ho vlastně pořizujeme. „Pokud to má být dekorace do bytu, je třeba myslet na jeho váhu a zvolit místo, které je dostatečně pevné,“ říká.

Začínajícím akvaristům radí, aby si koupili střední akvárium. „Úplně malé nádrže jsou obecně náročnější na údržbu, protože je tam větší tendence ke zhoršení kvality vody. Za ideální považuji nádrž o objemu kolem padesáti litrů,“ vysvětluje.

Potřebujete rostliny, osvětlení, okysličování

Pravděpodobně se neobejdete ještě bez dalších nákupů v obchodě s potřebami pro akvaristy. „Na dno můžete sice použít písek z potoka, ale měli byste ho prosít, aby tam nezůstaly úplně malé části, do dna musí pronikat voda a kyslík. Z rostlin, které najdete u nás, se do akvária nehodí téměř nic, je tam pro ně většinou vysoká teplota. Snad jediná rostlina, které se přizpůsobí, je vodní mech zdrojovka,“ říká Josef Matěna.

Dále je potřeba osvětlení, okysličování a topné těleso. „Teplota není v našich podmínkách takový problém, protože podmínky ve standartním bytě nenáročným rybám stačí. Problém může nastat, pokud by dlouhodobě teplota klesala pod dvacet stupňů. Pak už je potřeba přitápět,“ dodává odborník.

Při výběru druhů rybiček, musí akvarista vždy vycházet z velikosti nádrže. „Pokud máte padesátilitrovou, tak samozřejmě ne skaláry, jejichž tělo může dosahovat výšky 20 centimetrů,“ připomíná Josef Matěna.

Činčily jsou mazlíčci s hebkým kožíškem, co milují rozinky

Natálka Furiková z Loučovic chová činčily

Hebký kožíšek, oči jako dva černé korálky a huňatý ocas. Tak by se daly ve stručnosti popsat činčily. Tito hlodavci pocházejí z nehostinných horských oblastí jihoamerických And. Ve volné přírodě žijí celý život v páru.

Většinou také podle něj lidé mají tendenci dávat rybiček moc. „Jako vhodný poměr se udává na centimetr délky ryby tři litry vody, takže do padesátilitrové nádrže asi deset třícentimetrových rybiček, nebo tři až pět větších,“ doplňuje.

Vždy je dobré začínat s nenáročnými druhy. „Obecně jsou málo náročné živorodky. Dále můžeme doporučit třeba některé parmičky nebo labyrintky, speciálně rájovce. To byla shodou okolností první tropická akvarijní ryba rozmnožená v Evropě, je velice hezká, nenáročná a svým způsobem učenlivá, protože se naučí přijímat potravu z ruky, u ní je možnost výjimečně určitého kontaktu, to většina ostatních ryb neumožňuje,“ popisuje Josef Matěna.

Rady pro začínající akvaristy přinesl magazín Máme rádi zvířata. Dále se v pořadu vydáme za historií jihočeských rybníků a rybníkářství s Václavem Ramešem z třeboňského archivu a také do zimního lesa.

Spustit audio

Související