Pozor na to, čím krmíte psy. Cibule, rozinky, sůl nebo přemíra koření jim ublíží

Pes, krmení, domácí mazlíček, krmivo pro psy, granule, ilustrační foto
Pes, krmení, domácí mazlíček, krmivo pro psy, granule, ilustrační foto

Česnek a cibule, citrusy, rozinky i čokoláda. To jsou potraviny, které by se rozhodně neměly objevit v miskách domácích mazlíčků. Mohou jim totiž způsobit vážné zdravotní problémy.

„Není dobré dávat psům rozinky, i když je mají rádi a hrozně moc je chtějí. Stejně tak může ublížit čokoláda. Česnek a cibule můžou přinést metabolické problémy. Když už chceme zvířatům vařit vlastní krmení, měli bychom se podívat do literatury, na internet, co není vhodné,“ připomíná Martin Kváš, výživář společnosti, která vyrábí krmení.

Zvířecímu organismu škodí přemíra cukru i soli. „Sůl má svoje opodstatnění pouze ve speciálních typech krmiv, třeba u koček v krmivu pro kastráty, kde je potřeba, aby kočka hodně pila. Za normálních okolností sůl není vhodná,“ připomíná Martin Kváš.

Problémem podle něj je, že lidé často zaměňují pojmy sůl a sodík. „Sodík je přirozenou součástí masa, a jestliže používám kvalitní maso v dostatečné míře, tak nepotřebuji solit. Sůl je jeden z nejlevnějších zlepšovačů chuti, ale bohužel také jeden z nejškodlivějších,“ vysvětluje.

V některých průmyslově vyráběných krmivech se objevuje koření jako kurkuma, hřebíček nebo rozmarýn. Podle Martina Kvaše to ale rozhodně neznamená, že bychom měli zvířatům potravu výrazně dochucovat. „Tato koření v rozumném množství nemohou škodit, naopak přinesou třeba antibakteriální vlivy nebo podpoří trávení. Lidé ale mají tendenci přehánět, a pak už to jsou dávky, na které organismus není zvyklý a škodí mu,“ varuje.

Výroba krmiv v podnicích je přísně kontrolovaná. „Spousta orgánů se zajímá, v jakých podmínkách a z jakých surovin vyrábíme. Veškeré suroviny splňují standarty, které platí ve výživě pro lidi. Krmiva totiž musí být bezpečná pro lidi, nesmí se stát zdrojem nákazy a problémů se zdravím,“ popisuje Martin Kváš.

Informace o výživě zvířat a kontrolách kvality ve výrobně krmiv přináší magazín Máme rádi zvířata. Dále pořad nabízí druhou část vyprávění o Zlaté stoce a zajímavosti ze života divokých prasat.

Spustit audio

Související