Pokud má pes poruchu sestupu varlat, musí být vyřazen z chovu

28. březen 2019

Do ordinace veterinářky Lucie Míkové chodí zástupci celé řady psích plemen, k těm méně tradičním určitě patří pomeranian. Půlroční štěně tohoto trpasličího plemene přivedla Monika Lencová.

Psíkovi jménem Indiana Jones se v ordinaci zjevně moc nelíbilo, ale návštěva veterináře byla nevyhnutelná. „Zjistila jsem, že jedno varle, které měl sestouplé, mu zase vyletělo nahoru, takže jsem přišla, abychom projednali co dál. Také nám začal značkovat všude po bytě,“ popsala Monika Lencová.

Veterinářka Lucie Míková při vyšetření zjistila, že varle už nesestoupí. „Je ztracené, pes nemůže do chovu a budeme ho muset časem odoperovat, abychom varle vyndali ven, případně úplně vykastrovat,“ řekla majitelce.

Kryptorchismus neboli porucha sestupu varlat do šourku je genetická vada. Orgány zůstanou v třísle, nebo dutině břišní. Vyskytují se i případy, kdy se varle nevyvine vůbec. Psi s touto poruchou se chovného potomstva nedočkají.

Poraněné oko francouzského buldočka pomohla zachránit moderní záplata

Veterinářka Lucie Míková operovala poraněné oko fenky francouzského buldočka. Rozpadlou rohovku nahradila záplatou

Fenka francouzského buldočka Delinka si hrála se svým psím sousedem. Nedopadlo to ale úplně dobře. Poranila si totiž jedno oko. Její majitelka se proto obrátila na veterinářku Lucii Míkovou.

„Tato vada je vyřazující z chovu. To znamená, že pokud máme zvíře s průkazem původu nebo zvíře určené pro další chov, nesmí se používat. Vada je přenosná na mláďata,“ potvrzuje Lucie Míková.

Do budoucna navíc nesestouplé varle znamená velký problém. „V třísle a dutině břišní je vyšší teplota než v šourku, takže velmi často dochází k nádorovému bujení a zvětšování varlete. Největší riziko je u varlat, která zůstanou v dutině břišní, tam potom může dojít i k zaškrcení, následně prasknutí a krvácení do dutiny,“ doplňuje veterinářka.

V případě Indiana Jonese, u kterého nezabrala hormonální léčba, se s majitelkou dohodla na kastraci zvířete. S ní by mělo skončit i značkování po bytě.

Spustit audio

Související