Poraněné oko francouzského buldočka pomohla zachránit moderní záplata

Fenka francouzského buldočka Delinka si hrála se svým psím sousedem. Nedopadlo to ale úplně dobře. Poranila si totiž jedno oko. Její majitelka se proto obrátila na veterinářku Lucii Míkovou.

Nejprve fenka dostávala léčivé kapičky. Ty ale problém nevyřešily, a tak majitelka navštívila s Delinkou veterinární ordinaci znovu. Tentokrát byl verdikt radikální – operace.

„Oko má rozpadlou průhlednou horní část rohovky, to znamená, že horní část odumřela. Většinou to mívají hodně buldočci. Když je nějaké poranění nebo vřed na rohovce, dostanou se tam bakterie a rohovka se úplně rozpadne,“ popisuje Lucie Míková.

Je proto podle ní potřeba mrtvou část odstranit. „Budeme tam dávat takovou speciální záplatu, která se komerčně vyrábí z prasečích močových měchýřů nebo tenkého střeva. Záplata vroste do té rohovky a rozpustí se,“ vysvětluje.

Pokud má pes zakalené oko, může to značit velký problém. Hrozí, že o oko i přijde

Veterinářka Lucie Míková vyšetřuje fenku, která má velký zánět v oku

Když začne pes přivírat jedno oko, nevěstí to nic dobrého. O tom se v ordinaci veterinářky Lucie Míkové přesvědčila Zuzana Návarová, která českobudějovickou veterinární kliniku Vltava navštívila se svou fenkou Kavalír King Charles španěla Kamilkou.

Tato moderní metoda dává fence novou šanci. „V době, kdy ještě neexistovaly ty záplaty, se mrtvá rohovka jenom odstranila, přišilo se třetí víčko a čekalo se, jak si s tím oko poradí. V dnešní době je šance, že by pes na oko mohl i znovu vidět,“ říká Lucie Míková.

Záplata připomíná malou kulatou papírovou náplast. Veterinářka ji vloží na oko a přišije ke zdravé tkáni přes rohovku, zatímco sestra neustále polévá místo fyziologickým roztokem. Záplata nakonec bude vypadat jako přirozená tkáň, stehy se většinou samy vstřebají.

Těsně po operaci přišije Lucie Míková třetí víčko a nechá oko asi dva týdny zašité, aby záplata zarostla do rohovky. „Oko bude vypadat trochu hůř, bude takové překrvené, nicméně psovi se uleví od bolesti a k projasnění rohovky dochází během jednoho měsíce,“ dodává.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.