Huňatý Flanderský bouvier je dobrý hlídač a to, co ho jednou naučíte, si pamatuje navždy

28. listopad 2018

Honácké plemeno vyšlechtěné v 17. století, které během válek málem vyhynulo, ale díky nadšeným chovatelům se ho podařilo ve dvacátých letech minulého století oživit. To je Flanderský bouvier.

Jedná se o středně velkého psa s bohatou srstí, která ho měla chránit před drsným počasím Flander. Plemeno je původně pracovní, honácké.

„Pes se používal k honění dobytka na jatka, což bývaly i několik desítek kilometrů dlouhé trasy na několik dní. Flanderský bouvier dokázal na dobytek naskakovat a doslova ho odrážet. Tohle mu zůstalo dodnes, on opravdu umí z jednoho místa nadskočit na metr, metr a půl,“ popisuje chovatelka Iveta Nováková z Malovic.

V Belgii slouží jako policejní pes

Flanderský bouvier nejen honil dobytek, ale také strážil honáky, i proto se dnes využívá k hlídání. A například v Belgii slouží jako policejní pes, protože má mimo jiné výborný čich.

Flanderský bouvier Ivety Novákové

První pár bouvierů k nám byl dovezen v roce 1985, o dva roky později byl odchovaný první vrh. „Bouvieři jsou tady přes třicet let, počet zapsaných zvířat je kolem tisíce. To za třicet let není žádné velké číslo, rozhodně nehrozí množírna,“ dodává Iveta Nováková.

Pes vypadá mohutnější, než ve skutečnosti je. Feny váží kolem 30 kilogramů, psi kolem 40 kilogramů, ale mohou mít i o deset více. V kohoutku pes měří 62 až 68 centimetrů, fena je nepatrně menší.

Srst musí být nejen huňatá, ale i dostatečně drsná. „Měla by se pravidelně pročesávat a zkracovat. V  období línání je nutné mrtvou srst vytahat a pak už se tolik necuchá,“ popisuje chovatelka.

Psovi je dobře v podzimním, zimním a jarním počasí, léto nemá moc rád, protože je mu horko. „Často se pak ráchá v rybníce, ale je potřeba dávat pozor, pokud je pes mokrý, protože srst se může zapařit. Je třeba srst vysušit,“ doplňuje Iveta Nováková.

Francouzský buldoček je velmi žádané plemeno, proto pozor na množírny

Francouzský buldoček

Francouzský buldoček je vhodný do mnoha domácností, je lehký, dá se snadno zvednout, nepotřebuje mnoho krmení ani péči o srst. Velký problém však mohou znamenat schody v domě.

Flanderský bouvier má podle ní zajímavou povahu v tom, že si hodně pamatuje. „To, co ho jednou naučíme, mu většinou zůstává do konce života. Proto je výchova náročnější, nesmíme moc dělat chyby,“ říká.

Svou rodinu pes miluje, k cizím lidem je rezervovaný, ale dobře vychovaný bouvier není zlý ani agresivní. „Mám jenom ty nejlepší zkušenosti, je to rodinný pes, naprosto respektuje lidi v rodině a snaží se je hlídat,“ uzavírá chovatelka.

Flanderského bouviera představuje magazín Máme rádi zvířata. Dále připravuje majitele psů na méně radostnou chvíli a radí, co dělat s tělem čtyřnohého kamaráda, který odešel do zvířecího nebe.

Spustit audio

Související