Německý špic vlčí je skvělý rodinný společník a hlídač, můžete s ním zkusit i tanec se psem

25. říjen 2018

Zhruba sto štěňat německého špice vlčího s průkazem původu se ročně narodí v České republice. Toto plemeno u nás tedy není příliš rozšířené, ale podle zkušeného chovatele Luboše Pečenky se hodí pro každého.

Luboš Pečenka má od roku 1996 chovnou stanici Palumar, která se zaměřuje právě na německé špice vlčí. „To jsem podědil po svém otci, který sehnal prvního špice k nám do rodiny. Od té doby u nás tihle psi prostě zůstali,“ vypráví.

Plemeno pochází z Německa, bylo vyšlechtěné pro hlídání statků a jako pomocník při shánění stáda. Německý špic vlčí se osvědčil jako společník  i jako průvodce a spolucestovatel formanů.

Je hodně huňatý, takže vypadá větší

Dnes je to především rodinný společník nebo hlídač. Dále se využívá na agility, disciplínu tanec se psem, ale zvládne i záchranářský a služební výcvik.

Německý špic vlčí je hodně huňatý. „I když to tak nevypadá, údržba srsti není nic složitého. Stačí jednou týdně pročesat, nestříhá se to, nijak neupravuje, takže je to takové přírodní,“ popisuje Luboš Pečenka.

Ideální výška psa v kohoutku je 49 centimetrů, ale může se pohybovat od 43 až 55 centimetrů. Zvířata váží kolem 20 kilogramů a dožívají se až patnácti let.

Francouzský buldoček je velmi žádané plemeno, proto pozor na množírny

Francouzský buldoček

Francouzský buldoček je vhodný do mnoha domácností, je lehký, dá se snadno zvednout, nepotřebuje mnoho krmení ani péči o srst. Velký problém však mohou znamenat schody v domě.

Německý špic vlčí netrpí žádnými vrozenými vadami. Je přátelský, ale za plotem si dovede zjednat respekt. „Tím, jak je hodně huňatý, vypadá větší. Hlídá, a když někdo projde za brankou, tak to samozřejmě hlásí,“ říká Luboš Pečenka.

K ostatním zvířatům i dětem se podle chovatele pes chová hezky. „Německý špic je snášenlivý a má rád hru. Moje vlastní děti u nich vyrostly, dokonce si je sedlaly jako koníky,“ vzpomíná.

Plemeno je tak podle něj vhodné prakticky pro každého. „Stačí, když mu někdo dokáže poskytnout jednou za den procházku. Je vhodný i do bytu, neničí nábytek, je to vyrovnaná povaha. Zvládnou ho i senioři, německý špic je hodně učenlivý, takže se naučí rytmus svého páníčka a je to bez problému,“ uzavírá.

Plemeno představil magazín Máme rádi zvířata. Dále pořad otevírá otázku využití homeopatik u psů a přináší další díl veterinární poradny, která je tentokrát věnovaná růstovým problémům.

Spustit audio

Související