Francouzský buldoček je velmi žádané plemeno, proto pozor na množírny

27. září 2018

Francouzský buldoček je vhodný do mnoha domácností, je lehký, dá se snadno zvednout, nepotřebuje mnoho krmení ani péči o srst. Velký problém však mohou znamenat schody v domě.

„Toto plemeno trpí totiž na onemocnění páteře, tak bych preferoval obydlí, kde nejsou schody, nebo s výtahem. Kdyby měl francouzský buldoček několikrát denně vyjít schody, nemusela by jeho páteř dlouho vydržet,“ říká veterinární lékař a chovatel Milan Štourač.

Zdravý jedinec ale v pohodě zvládne i agility. „Francouzský buldoček rád plní své úkoly, rád si hraje. Pokud ho vedeme tímto směrem, tak dokáže úžasné kousky,“ komentuje chovatel.

Pes nepotřebuje mnoho krmení, takže majitel nemusí mít neustále mrazák plný masa. Plemeno je krátkosrsté, což znamená minimální péči o srst.

Nejčastěji čtyři nebo pět štěňat

Francouzský buldoček má rád děti, ale protože je aktivní a vyžaduje pozornost, může dojít ke konfliktu. „Pes do dětí různě strká a snaží se získat pozornost, a to jim nemusí být příjemné. Ale to asi platí obecně, malé děti by neměly být bez dozoru s jakýmkoliv psem,“ komentuje Milan Štourač.

Fenky mívají problémy s porodem kvůli větší hlavě mláďat, proto se často rodí císařským řezem. Někteří chovatelé dokonce rovnou vyžadují císařský řez, jakmile fena dosáhne 60. nebo 61. dne březosti. S tím ale Milan Štourač nesouhlasí, říká, že příroda by měla dostat šanci.

Rodí nejčastěji čtyři nebo pět štěňat, někdy je ve vrhu i šest nebo sedm mláďat. „Čím početnější vrh, tím samozřejmě menší štěňátka, což je zase lepší pro ten vlastní porod,“ doplňuje chovatel

Fenky mívají relativně velkou mléčnou žlázu, takže když se štěně se spláclým čenichem přisaje, nemůže pořádně dýchat, je potřeba mu rukou trochu udělat místo.

Francouzský buldoček má povahu jako klaun, je živý a čilý

Milan Štourač už více než třicet let chová francouzské buldočky

Pes vyšlechtěný nižší společenskou třídou obyvatel, kteří neměli tolik peněz, aby chovali psy typu buldoka jako smetánka. To je francouzský buldoček. Dnes se jedná o jedno z nejoblíbenějších plemen.

Francouzský buldoček je velmi žádané plemeno, proto si při koupi štěněte dejte pozor na množírny. Vždy je dobré zajet přímo za chovatelem domů, podívat se na rodiče, nebo alespoň na matku, případně sourozence. „Je-li vám ochoten někdo štěně někam přivézt, už je to podezřelé,“ varuje Milan Štourač.

Štěně by podle něj mělo být naducané. „Musí být, já říkám, jako krychlička. Jak široké, tak dlouhé, tak vysoké. Pokud je to nějaká houžvička, dávejte si pozor,“ dodává. V případě, že si neduživé štěně odnesete z lítosti domů, počítejte s poměrně velkými finančními výdaji, protože u francouzských buldočků se problémy kumulují.

Milan Štourač tvrdí, že patří mezi nejhorší pacienty kvůli problémům s páteří, dechovými cestami, srdcem i pohybovým orgánům.

Francouzský buldoček patří mezi plemena, která těžce snáší horké letní počasí. Jako všichni psi se ochlazuje zrychleným dýcháním, ale jeho dechový aparát to nemusí zvládnout. V parném létě je tedy dobré psa opatrně chladit – na hlavu nebo končetiny přikládat namočený ručník, využít chladící vesty, mít připravený bazének s čistou vodou.

O francouzských buldočích mluvil Milan Štourač pro magazín Máme rádi zvířata. Dále pořad nabízí návštěvu útulku pro psy a kočky v Českém Krumlově a veterinární poradnu o problémech s močovými kameny.

Spustit audio

Související