Hudební svátek si užili lidé ve Strakonicích. Na rozhlasovém koncertu vystoupil Dan Bárta s Big Bandem Gustava Broma

13. říjen 2022

Velký hudební svátek zažil ve středu 12. října Dům kultury ve Strakonicích. Před zaplněným sálem vystoupili vynikající zpěvák Dan Bárta a renomovaný Rozhlasový Big Band Gustava Broma pod taktovkou Vlada Valoviče. Hostem koncertu, který uspořádal Český rozhlas České Budějovice, byla českobudějovická jazzová zpěvačka Petra Chlebníčková.

Vloni krátce před Vánocemi spatřilo světlo světa jako CD i vinyl velmi zajímavé album, které natočil Dán Bárta s Bromovci. Zpěvák, známý z působení s kapelou Illustratosphere nebo se seskupením J.A.R, osobně stojí za dramaturgií tohoto alba.

Album zahrnuje popové hity jako Sweet Dreams (Are Made Of This) od formace Eurythmics nebo Baby Jane od Roda Stewarta nebo dokonce Pramínek vlasů Jiřího Suchého s anglickým textem Alžběty Plívové jako Big Band Twist. Písničky aranžoval Miroslav Hloucal, vynikající trumpetista a hráč na křídlovku Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma. Dan Bárta desku s vlastní humornou nadsázkou pojmenoval I Killed This Song At Karaoke Last Night, Zabil jsem v noci tu písničku v karaoke.

Právě s písněmi z desky I Killed This Song At Karaoke Last Night vystoupili Dan Bárta a Rozhlasový Big Band Gustava Broma na strakonickém rozhlasovém koncertu. Publikum ocenilo kvalitní hudbu ve spojení s pěveckým projevem Dana Bárty potleskem ve stoje.

Samostatně navíc zahrál legendární Rozhlasový Big Band Gustava Broma s kapelníkem Vladimírem Valovičem a řadou excelentních sólistů plejádu instrumentálních klenotů velkokapelového jazzu například od Dukea Ellingtona, Quincyho Jonese nebo Neala Heftiho. A svůj malý swingový blok měla zpěvačka Petra Chlebníčková.

Výtěžek z koncertu poputuje na Nadační fond Českého rozhlasu Světluška. Za symbolické vstupné Český rozhlas pozval na akci dvacet žáků strakonické základní umělecké školy. Většina z nich hraje v Tanečním orchestru L Band ZUŠ Strakonice, a tak mohli během večera načerpat inspiraci pro své další hudební působení.

Záznam koncertu Český rozhlas České Budějovice odvysílá ve svém programu.

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.