Dasha zazpívala s Big Bandem Gustava Broma. Českokrumlovské divadlo hostilo velký rozhlasový koncert

13. říjen 2021

„Žánrovou pestrost si užívám. Hudba mě baví v mnoha podobách. A standardy a evergreeny? Na nich mě láká chytlavá melodie, zajímavý text nebo třeba i předchozí výjimečná interpretace, která zaujala posluchače po několik generací. A na českokrumlovský koncert Českého rozhlasu České Budějovice, kde budu zpívat tyto písničky, se proto velmi těším.“

To byla slova Dashy, jedné z nejvšestrannějších a nejlepších českých zpěvaček, před koncertem v českokrumlovském městském divadle. V úterý 12. října ji tu doprovodil Rozhlasový Big Band Gustava Broma pod vedením Vlada Valoviče. Jako host vystoupila jihočeská jazzová zpěvačka Petra Chlebníčková, stálice českobudějovického Rozhlasového swingového orchestru a členka skupiny Two Towers Hulu Jazz.

Zlínská rodačka Dasha, vlastním jménem Dagmar Sobková, patří mezi nejobsazovanější muzikálové zpěvačky. Již v sedmnácti letech zářila v roli Ofélie v Hamletovi Jana Ledeckého, před jedenácti roky získala za roli Máří Magdaleny ve světoznámém muzikálu Jesus Christ Superstar Cenu Thálie.

Jako vokalistka těsně spolupracovala s Karlem Gottem, s nímž absolvovala řadu zahraničních koncertů včetně toho v newyorské Carnegie Hall. Pravidelně koncertuje s kapelou Pájky Pájk Quintet a Moondance Orchestra vedenou klavíristou, skladatelem a aranžérem Martinem Kumžákem, například ve velmi sledovaném televizním pořadu StarDance …když hvězdy tančí.

Kromě mnoha jiných aktivit na sebe Dasha před čtyřmi roky upozornila ve spolupráci s producentem Davidem Stolařem zajímavým albem Konečně!, které je složené z původních písniček. Zase do jiné hudební vody vstoupila loni albem Dasha Symphony natočeném s Filharmonií Hradec Králové pod vedením Martina Kumžáka.

Jihočeské koncerty Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma, vedeného Vladimírem Valovičem a plného skvělých sólistů, organizované Českým rozhlasem České Budějovice mají už dobrou tradici.

Po Táboře, Písku a Jindřichově Hradci byl Český Krumlov dalším krásným městem regionu, které hostilo rozhlasové vystoupení slavného bandu nesoucího hrdě jméno svého zakladatele a kapelníka Gustava Broma, jehož sté výročí narození si letos připomínáme.

Při slavnostním rozhlasovém koncertu v českokrumlovském městském divadle si tedy dozajista přišli na své příznivci jak prvotřídního orchestrálního, tak vokálního swingu a jazzu.

A vystoupení si můžou užít i další posluchači, záznam koncertu odvysílá Český rozhlas České Budějovice ve čtvrtek 28. října mezi 10. a 11. hodinou.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.