Hudba je důležitou složkou úspěšného filmu Zátopek o české sportovní legendě

10. leden 2023

Mnoho posluchačů má jistě v živé paměti výborný film Zátopek režiséra Davida Ondříčka. Důležitou součástí tohoto snímku o veliké legendě české i světové atletiky je také hudba pozoruhodné skladatelky, pianistky, zpěvačky a nositelky Ceny Anděl Beaty Hlavenkové.

Některé hudební segmenty z filmu Zátopek, který na Nový rok vysílala Česká televize, vám nabízíme ve Vlídných tónech k poslechu.

Ve stejný den, kdy byl uveden do kin film Zátopek s Václavem Neužilem, Marthou Issovou a australským hercem Jamesem Frechevillem, tedy 26. srpna roku 2022, byl vydán českým vydavatelstvím Minority Records na vinylu s úctyhodným bookletem a také digitálně soundtrack tohoto mnoha Českými lvy oceněného snímku.

Autorka hudební složky filmu Beata Hlavenková ke svému angažmá sdělila: „Práce to byla moc krásná, náročná, ale o to víc vzrušující. Bavilo mě dotýkat se lidových písní, které byly oblíbené u Emila a Dany, bavilo mě hudebně pracovat s tempem jeho běhu, bavilo mě hledat cestu hudebního vyjádření, které bude slušet tomuto výjimečnému filmu. A dostat do světa i zlomek našeho hudebního dědictví, stejně jako nás ve světě reprezentuje Zátopkova osobnost a úspěchy.“

Hudbu k filmu natočila pianistka Beata Hlavenková spolu se sCore Orchestra pod vedením dirigentky Michaely Rosza Růžičkové i s přizvanými hosty, trumpetistou Oskarem Törökem a basistou Rasťo Uhríkem, kteří koncertovali, mimochodem, před více čtyřmi roky jako členové známé jazzové formace Vertigo ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související