Slečinky z Rochefortu nebo Případ Thomase Crowna. Filmová hudba Michela Legranda

21. únor 2022

Na 24. února 2022 připadá 90. výročí narození slavného francouzského skladatele, dirigenta a klavíristy Michela Legranda, velké osobnosti filmové, jazzové i populární hudby 20. století, nositele Oscarů a cen Grammy.

Michel Jean Legrand pocházel z Paříže, z muzikantského rodinného prostředí. Jeho otec Raymond Legrand byl uznávaným hudebním skladatelem a dirigentem, maminka, poloviční Arménka Marcelle Der Mikaëlian byla sestrou dirigenta Jacquese Héliana. A sestra Michela Legranda Christiane byla   zase členkou slavné vokální skupiny The Swingle Singers.

Absolvent pařížské konzervatoře Michel Legrand se nejdříve v mezinárodním měřítku prosadil jako pianista. Výrazný vliv jeho na kariéru měl pobyt v Americe, kde se potkal a spolupracoval s velkými hvězdami jako třeba countryovým zpěvákem Frankiem Lainem nebo jazzovým trumpetistou Milesem Davisem či saxofonistou Stanem Getzem.

Michel Legrand byl v silném spojení s tvůrci francouzské nové vlny, například s Jeanem-Lucem Godardem či Agnes Vardovou. Ve světovém měřítku se proslavil hudbou k úspěšným filmům Slečinky z Rochefortu, Léto roku 1942, Tři mušketýři nebo Případ Thomase Crowna, z něhož vzešla oblíbená písnička The Windmills Of Your Mind (v Čechách s Helenou Vondráčkovou jako Můžeš zůstat, můžeš  jít nebo s Hanou Hegerovou jako Mlýnské kolo v srdci mém).

Čtěte také

Už v 50. letech na sebe Michel Legrand upozornil jako kapelník albem s titulním slavným a jeho zamilovaným songem autora Cole Portera I Love Paris, Miluju Paříž. A z něj několik „pařížských skladeb“ vybereme.

V druhém bloku pořadu si můžete poslechnout několika slavných filmových skladeb Michela Legranda. A v tomto jsme spojili role aranžéra, opět dirigenta a dokonce producenta.

V roce 2010 Michel Legrand natočil s Moskevskými virtuózy, souborem vzniklým před 43 roky a představujícím výběr moskevských hudebníků z symfonických a komorních orchestrů. A nebylo to poprvé, kdy Michel Legrand dirigoval na podiu nebo v nahrávacím studiu zahraniční orchestr. Tak už dříve natočil své populární filmové melodie v belgické Lovani s Vlámským rozhlasovým orchestrem, včetně té z filmu z roku 1971 Brianova píseň, s Jamesem Caanem v hlavní roli. A bude to finální příspěvek k uctění 90 let od narození velké postavy hudby minulých dekád Michela Legranda, jehož životní pouť skončila před třemi roky.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.