Nemocnice na kraji města, Návštěvníci, Pan Tau i 30 případů majora Zemana. Hudba z českých seriálů

31. leden 2022

České televizní seriály – to byla zvláště v předlistopadové éře tuze oblíbená záležitost, která dokázala lidi přikovat k obrazovkám a odpoutat je od každodenních starostí. A specifickou a důležitou roli hrála hudba, která byla konstantou jednotlivých dílů, a tak seriál zvukově propojovala.

Je zřejmé, že nejpopulárnějším televizním seriálem byla Nemocnice na kraji města scénáristy Jaroslava Dietla a režiséra Jaroslava Dudka s osudy moudrého primáře Sovy, pohotově glosujícího doktora Štrosmajera, intrikána Cvacha, osudem zklamávané doktorky Čeňkové a dalších dobře napsaných postav s hereckými výkony Ladislava Chudíka, Miloše Kopeckého, Elišky Balzerové, Josefa Abrháma, Josefa Vinkláře a dalších vynikajících herců.

Autorem hudby k legendárním a mnohokrát reprízovanému seriálu Nemocnice na kraji města je Jan Klusák. A tady si dovolím malou aktualizaci a vsuvku – Jan Klusák obdržel letos v lednu na festivalu audiovizuální tvorby Trilobit Cenu Vladislava Vančury za celoživotní dílo. Tento hudební skladatel, dirigent a herec získal ocenění udělované Českým filmovým a televizním svazem FITES za celoživotní dílo a za přispění ke kultivovanosti české audiovizuální i divadelní tvorby a její mezinárodní věhlas.

Hudba k seriálu Nemocnice na kraji města patří samozřejmě k malému segmentu v tvorbě skladatele Jana Klusáka, ale obecně jistě populárnímu. A tak známá melodie v podání Filmového symfonického orchestru otevře následovaná hudbou Ondřeje Soukupa z třetí řady Nemocnice pořad Vlídné tóny s hudbou ze starších a divácky stále přijímaných českých televizních seriálů. 

Čtěte také

Poté zazní hudba Karla Svobody z dalších oblíbených seriálů z dřívějších časů Návštěvníci a Létající Čestmír, dále známá melodie autorů Vlastimila Hály, Jiřího Maláska a Jiřího Bažanta z proslulého seriálu Pan Tau a instrumentální verze skladby Luboše Fišera Když máš v chalupě orchestrion, kterou znáte s hlasem Waldemara Matušky a textem Zdeňka Borovce v podání Filmového symfonického orchestru.

30 případů majora Zemana a perfektní vícehlas. Jak to jde dohromady? No, jde, jak dokázal na svém  albu z roku 2017 mezinárodně úspěšný a před více než čtyřmi roky v Českém rozhlasu České Budějovice koncertující vokální sextet Skety, jmenovitě Veronika Vítková, Alice Bauer, Michal Strnad, Štěpán Janoušek, Petr Wajsar a Marta Kloučková.

Bezeslovná vokalizace hudby Zdeňka Lišky ke kontroverznímu televiznímu seriálu předejde tentokrát ústřední melodii (v tomto případě k původní verzi) tohoto geniálního tvůrce především filmové hudby z dalšího legendárního televizního seriálu, tentokrát z pozdních 60. let, Hříšní lidé města pražského o „mordpartě“ policejního rady Vacátka s Jaroslavem Marvanem v hlavní roli.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.