Hej, myslivci, Já se usmívám, Děvčátko z kolonie a další dechovky k výročím i jako pozvánky na plesy

19. leden 2023

Úvodní polkou v Dechovkovinkách vzpomeneme na textařku Hanu Čihákovou, která by 20. ledna oslavila osmdesátiny. Netvořila pouze pro dechové kapely; písničky s jejími texty zpívali například Karel Hála, Laďka Kozderková nebo Ljuba Hermanová. V této vzpomínce ale samozřejmě zůstaneme u dechovky a poslechneme si polku Františka Maňase Já se usmívám. Textařce Haně Čihákové, která zemřela 29. září 2005, vzdají hold sólisté Veselky Milan Černohouz a Ivana Jelínková.

Pozvánek na plesy s dechovkami tento týden trochu přibylo, dnes vám předáme čtyři. Blaťácký soubor Ševětín srdečně zve na „Blaťáckej bál“. Bude se konat v sobotu 21. ledna v kulturním domě v Ševětíně od 20 hodin. Hrát bude Doubravanka a návštěvníky v úvodu uvítá dudácká kapela.

Další pozvání jsme dostali od Obce baráčníků, Sboru dobrovolných hasičů a mysliveckého spolku z Věžovaté Pláně. Tyto organizace zvou na 18. společný ples, který se uskuteční v sobotu v pohostinství ve Věžovaté Pláni od 19 hodin. Zde zahraje K-Club Honzy Hatáka. Na této kapele bude i hudební pozvánka. S Josefem Velíškem a Ondřejem Veselým si můžete zazpívat lidový valčík Když jsem šel s Aničkou naposledy.

Sbor dobrovolných hasičů Čejkovice pořádá v sobotu 21. ledna tradiční hasičský bál, na kterém budou od 20 hodin v čejkovickém sále vyhrávat Babouci.

A myslivecký spolek z Rychnova u Nových Hradů uctivě zve do místního společenského sálu na tradiční myslivecký ples, na kterém bude od 20 hodin vyhrávat Petříkovská muzika s věhlasným zpěvákem Pavlem Heidingerem. Jeho hlas a také hlas kolegy Ludvíka Petra uslyšíte v Dechovkovinkách v lidové polce v úpravě Jaroslava Voříška Hej, myslivci. Hraje Budvarka.

Čtěte také

11. ledna uplynulo 50 let od úmrtí ostravského tvůrce Rudolfa Kubína. Proslavil se především hornickými písničkami. K jeho nejznámějším písním patří valčík Děvčátko z kolonie, který v roce 1951 natočili Standa Procházka a Lída Skovajsová za doprovodu Orchestru Karla Valdaufa

17. ledna oslavil 84. narozeniny bývalý kapelník Keramičky František Koutenský. Za jeho éry se z Keramičky stala věhlasná jihočeská dechovka, protože František se obklopil zdatnými muzikanty. Umělecké stránky se ujal Viliam Béreš a kapela začala natáčet v českobudějovickém rozhlase. Tehdy do fonotéky přibyla i lidová polka v úpravě Viliama Béreše Usnulo děvče spanilé. Zpívají Drahomíra Vránková a Josef Dušek.

Máme leden a i venkovní teploty tomu začínají odpovídat. Proto nabízíme novinku s názvem Sněží. Složil ji Jiří Pohnán a otextoval Václav Bárta. Prosím, nepleťme si ho s textařem Doubravanky, jedná se o shodu jmen. Tento Václav Bárta žije v Uhříněvsi a jeho synem je Václav Noid Bárta. Ten také novou písničku zazpívá. Autor hudby Jiří Pohnán si zahraje krásné sólo na trubku. Zpěváka i sólistu doprovodí Křídlovanka.

V neděli 22. ledna oslaví 55. narozeniny moravská zpěvačka a konferenciérka Alena Rapáčová, dříve Konečná. Vystupuje s mnoha dechovkami, ale její takříkajíc domácí jsou dvě: slovenská Záhorienka a nejmenší slovácká dechovka Šohaji. Její nahrávkou polky Karla Valdaufa a Ladislava Jacury Pod jednou střechou Dechovkovinky zakončíme. S Alenou Rapáčovou zpívá Jindra Kotek.

Spustit audio

Související