Narozeniny slaví zpěvák Jiří Helán a skladatel Václav Maňas mladší, Křídlovanka představuje novinku

29. prosinec 2022

V den premiéry posledních Dechovkovinek roku 2022 by oslavil 80. narozeniny skladatel a vojenský dirigent Karel Bělohoubek. Již šest let není mezi námi. Byl jednou z nejvýraznějších osobností koncertní dechové hudby. Pro Ústřední hudbu Armády České republiky, u které působil v letech 1987 až 1999 jako šéfdirigent, upravoval díla světového repertoáru a hudebníkům dal občas na pulty i skladbu vlastní. Jednou z nich je Uvítací pochod.

Těsně před vánočními svátky přišel do hudební redakce milý dárek od Křídlovanky a jejího dvorního skladatele Jiřího Pohnána – nové album s názvem Jaro, léto, podzim, zima… Jirka Pohnán ve spolupráci s textařem Václavem Bártou v něm ztvárnil „rok v písni“. A i když v současnosti mráz obrazy na okna nekreslí, poslechněte si jako první ukázku z nového cédéčka valčík Mrazivá noc. Zpívají Ivana Brožová a Jiří Škvára.

27. prosince se stal pětasedmdesátníkem zpěvák Jiří Helán. Pro automechanika a později absolventa průmyslové školy elektrotechnické byla hudba dlouho koníčkem. Ale v červenci 1972 se stal sólistou tehdy nové Moravanky Jana Slabáka a jeho život se změnil od základů. Množství koncertů nedovolovalo skloubit zpívání s civilním zaměstnáním, a tak se Jirka Helán stal zpěvákem na volné noze. Připomeňme si jeho začátky u Moravanky jednou z prvních nahrávek – polkou v úpravě Jana Slabáka Když jsem já šel kolem panské zahrady.

V roce 1985 odešla značná část členů Moravanky od Jana Slabáka a vytvořili novou dechovku – Moravěnku. Jiří Helán s Jožkou Šmukařem, Květou Navrátilovou a Jarkou Kachyňovou byli jejími sólisty. Protože stále prožíváme dobu vánoční, jistě přijde vhod zlidovělá vánoční píseň Adama Václava Michny z Otradovic Chtíc, aby spal. Jiří Helán ji s Moravěnkou natočil sólově.

Čtěte také

V další písni spojíme čerstvého pětasedmdesátníka Juru Helána s nastávajícím osmdesátníkem – skladatelem Václavem Maňasem mladším. Ten je silvestrovským dárečkem – na svět přišel 31. prosince 1942. Z jeho tvorby nejprve zazní valčík Před vaším zahrádka. Textu Stanislava Pěnčíka se kromě Jirky Helána ujme Květa Navrátilová. Hraje Moravěnka.

Václav Maňas mladší, pocházející ze sehradického muzikantského rodu Maňasů, je zkušený hudebník. Nevěnuje se pouze dechovce – v mládí byl klarinetistou a saxofonistou v Orchestru Československé televize. Vliv hudby, která se zde převážně hrála, v něm jistě dozníval při komponování písně Sousedovic holka. Ta patří k jeho nejnovějším písničkám. Text napsal Jaroslav Salač, zpívají Barbora Čížková a Jan Šimůnek, hraje Orchestr Dalibora Kaprase.

Několika písněmi obohatil Václav Maňas mladší i repertoár Libkovanky. Valčík Návrat do vlasti, ke kterému napsal slova Zdeněk Beneš, zpívají Jakub Jírů, Helena Šafratová a Hana Svitáková.

Kapelou, pro kterou napsal Václav Maňas mladší nejvíce písniček, je Valaška. Polkou Nalej víno s textem od Julie Běhůnkové letošní poslední Dechovkovinky zakončíme. Sólisté Lada Martinková, Martin Matúšů, Miroslava Janáčová a Stanislav Satin si již nalévají. Připijte si na zdraví též.

Spustit audio

Související