Má země česká, Holašovská náves, Proč jsi mi lásku sliboval. Výběr dechovek k aktuálním výročím

15. prosinec 2022

Hned v úvodu Dechovkovinek budeme slavit. 17. prosince se stane pětasedmdesátníkem dlouholetý křídlovák dechové hudby Skalačka Jan Trantina. Bratr kapelníka Josefa Trantiny táhne muzikantskou káru Skalačky od samého počátku. Do Holašovic posíláme přání pevného zdraví a samozřejmě polku Holašovská náves. Upravil ji František Domín, se Skalačkou zpívají František Šnedorfer a Ludvík Petr.

12. prosince uplynul rok od nečekaného úmrtí hudebního skladatele Milana Baginského. Milan žil ve Hluboši na Příbramsku, stále komponoval a měl před sebou ještě mnoho plánů. Nebylo mu dopřáno dokončit vše, co chtěl, ale i tak po něm zůstává bohaté písničkové dědictví. V důchodovém věku spolupracoval především s Rožmitálskou Venkovankou, ale dříve byl mimo jiné hudebním dramaturgem v Československé televizi a staral se o zábavné pořady. Mnoho písní mu otextoval Miloň Čepelka. V Dechovkovinkách zazní jedna z jejich společné autorské dílny a jmenuje se Má země česká. S Českou Švitorkou zpívají Alena Rychetská Jiří Škvára, Karel Gult a Sbor Milana Wolfa.

Jistě je vám dobře známý valčík Jiřího Zmožka Lásko, moja lásko, který nahrála celá řada dechových kapel. Vězte, že existuje také polka, která se v názvu liší o jediné písmenko – Lásko moje lásko. Jejím autorem je legendární pražský harmonikář František Poupě. 6. října jsme si připomněli již 120. výročí jeho narození. Zmíněnou polku nahrála Veselka Ladislava Kubeše se sólisty Milanem Černohouzem a Ivanou Zbořilovou.

Rožmitálská Venkovanka se chystá na své letošní poslední vystoupení. Svůj plodný rok uzavře 18. prosince vánočním koncertem v Obořišti na Příbramsku. Do místního kostela svatého Václava jste zváni na 16. hodinu. V Dechovkovinkách vás kapela zve písní Miroslava Kolstrunka mladšího s textem Zdeňka Baťky Do dětských snů. Zpívají Michaela Vitíková a Zdeněk Herman.

Čtěte také

I Černovická dechovka má před sebou několik předvánočních akcí. Ve středu 21. prosince zahraje koledy v podvečer v půl páté u kostela v Deštné. Hned příští čtvrtek budou znít koledy v jejím podání v obci Křeč (u betléma). A v pátek 23. prosince odpoledne ještě v Obratani u kostela a večer pak v Černovicích na náměstí. Protože ale Černovická dechovka žádnou vánoční písničku nenahrála, poslechněte si v jejím podání polku Antonína Lipperta Muziko, muziko. Zpívají Hana Svitáková, Helena Šafratová a Miloslav Vyhnálek.

Další písničku natočila již v roce 1966 Eva Pilarová. Jmenuje se Ako mám žiť bez teba a jejími autory jsou Ján Siváček a Katarína Hudecová. Na své nejnovější cédéčko si ji vybrala slovenská dechovka Vištučanka. Dokazuje to nejen stálou oblibu nádherné písně, ale i muzikantskou zdatnost hudebníků Vištučanky. Neméně zdařile se sólového partu zhostila zpěvačka Katarína Hrúziková. Skladbu pro kapelu instrumentoval Ladislav Podkamenský.

Dechovkovinky uzavře Dechová hudba Antonína Votavy polkou Rudolfa Urbance Proč jsi mi lásku sliboval. Připomeneme si tak 115. výročí narození jejího autora, mimo jiné výborného dirigenta, které připadlo na 3. prosinec.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.