Hana Hosnedlová: Výhry

22. únor 2024

Nikdy v minulosti jsem nic nevyhrála. Nevyhrál nikdy žádný můj los, žádná slosovatelná vstupenka a štěstí mi nepřálo nikdy ani v tombole.

Představte si třeba, že jsme kdysi, ještě za totalitních časů, měli jako pracovníci propagací večírek a jeho součástí byla také tombola. Bylo prodáno sto lístečků a měli devadesát devět cen. Tipněte si, kdo asi zůstal bez výhry.

Někdy se štěstí už přiblížilo na dosah, třeba když bylo vylosováno moje číslo, ale bohužel na modrém lístečku, zatímco já měla žlutý. Jindy jsem se zase hnala k pódiu se svým útržkem, když zaznělo mé číslo a dokonce odpovídala i barva lístku. Ale bohužel to šedesátšestka a nikoliv šedesátdevítka, protože jsem v tom nadšení přehlídka, že doprovodný text je vzhůru nohama.

Časem jsem si na to zvykla a už jsem ani osud nepokoušela. Ale stalo se při jedné větší sešlosti, kdy jsme udělali tombolu z věcí, které každý donesl z domova. V očekávání toho, že stejně nic nevyhraju, jsem nechala lístky volně na stole a šla si pro pití. Když jsem se vrátila, trůnila na mé židli ohromná krabice, kterou jsem prý vyhrála.

Možná se na mne kamarádi u stolu domluvili, to dodnes nevím. Ale když jsem krabici otevřela, byla v ní zimní bunda, kterou jsem do tomboly přinesla já, protože mi byla malá...

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související