Hana Hosnedlová: Chvála punčocháčům

22. leden 2024

Svůj dnešní sloupek bych nazvala stručně a výstižně – Chvála punčocháčům. Letošní zima nám už ukázala, co všechno umí. Závěje sněhu i v Budějovicích. Silné mrazy i přes den nejen na šumavské Kvildě. A tak jsme si s přítelkyněmi před pár dny zavzpomínaly na zimní dny našeho mládí a na to, jak jsme tehdy dokázaly trpět pro parádu.

V té době se začínaly zkracovat sukně, které v garderobě dívek ještě výrazně převládaly nad dlouhými kalhotami. A k sukni tehdy samozřejmě patřily punčochy. Jasně, že ty nejmodernější – silonky!

Na chvilku je sice vytlačily silné, bavlněné řádkované punčochy v různých barvách, černé, zelené, modré, ale ke svátečnímu oblečení patřily právě silonky!

A ty se upínaly na podvazkové pasy – ať už široké nebo úzké, v každém případě měly jednu nevýhodu – totiž nechráněné namrzající části stehen pod sukněmi. A protože zimy tehdy bývaly opravdu mrazivé, přicházely jsme domů často pěkně promrzlé a někdy možná i lehce omrzlé. Ale ani nás nenapadlo se téhle parády vzdát.

Později se objevily krepsilonové punčocháče, tlusté, tmavě hnědé, krabatící se... Byly sice určitým řešením – ale dost nevzhledným, takže silonky dál přežívaly.

Dnešní dámské punčocháče jsou už docela jiná píseň... A jejich nositelky si asi ani neuvědomují, jak složitá a protrpěná cesta k nim vlastně tenkrát vedla...

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Jména

    Mám pocit, že poměrně dost lidí není spokojeno se svým jménem. Však si ho také nevybírali oni sami, ale vybrali jim ho jejich rodiče či rodinné rady.

  • Hana Hosnedlová: Záhada ve sněhu

    Zima sice nepatří mezi mé favority, ale sníh miluji. Souvislá sněhová přikrývka oblékne krajinu i města do bílého a všechno je pak jaksi hezčí, čistější, úhlednější.

  • Hana Hosnedlová: Tři králové

    Z dětství mám tento lednový den spojený s takovým sice někdy trochu odbývaným, ale přesto hezkým zvykem. To totiž chodili Tři králové po domech a koledovali.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.