Hana Hosnedlová: Záhada ve sněhu

12. leden 2024

Zima sice nepatří mezi mé favority, ale sníh miluji. Souvislá sněhová přikrývka oblékne krajinu i města do bílého a všechno je pak jaksi hezčí, čistější, úhlednější.

Je to už pár roků, co jsem se jednou vydala za město, abych si tuhle sněhovou krásu vychutnala. Přede mnou bílá neporušená sněhová plocha. Cestička vedla nízkým úvozem a i na ní byl sníh naprosto netknutý. Krátce předtím totiž vydatně sněžilo.

Najednou jsem zahlédla na bílé pláni něco zvláštního. Od neporušené cesty přede mnou vedl přes louku řetízek drobných, jen lehýnce zavátých stop. Hodně malinkatých stop, jednoznačně od dětských botiček. Ale vedle nich žádné další – ani velké po botách dospěláka, ani lyžařská stopa – široko daleko nic...

Asi po třech stech metrech provázek stop končil – zase těsně u úvozové cestičky a zase s neporušeným sněhovým povrchem. Byla jsem z toho úplně vedle. Prošla jsem okolí, jestli nenajdu jiné stopy, ale až na pár otisků ptačích nožek nic.

Připomínalo mi to tu známou povídku Karla Čapka o jedné osamělé stopě uprostřed sněhové pláně. Také bez logického vysvětlení. 

Svěřila jsem se se svým rébusem kamarádům, ale solidního řešení jsem se nedočkala. Jediná varianta vysvětlení od kamaráda fantasty přisuzovala stopy jakémusi ptáku srandistovi, který si prostě nazul dětské botičky...

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Tři králové

    Z dětství mám tento lednový den spojený s takovým sice někdy trochu odbývaným, ale přesto hezkým zvykem. To totiž chodili Tři králové po domech a koledovali.

  • Hana Hosnedlová: Kapr na schodech

    Kapří řízek ke štědrovečerní večeři, to je stále v řadě českých rodin klasika. Stejně jako historky o kaprech, které nikdo nechce zabít. Taky mám jednu od svého známého.

  • Hana Hosnedlová: Půlnoční mše

    Vánoce pro mne znamenaly vždycky pohodu, nadílku pod stromečkem, spoustu dobrot, a když jsem dorostla do věku teenagera, přibyla k tomu ještě jedna věc. Půlnoční mše!

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.