Gejzír vzpomínek na zlaté časy českého bigbítu. Záznam koncertu kapely George and Beatovens s Karlem Kahovcem a Viktorem Sodomou

Ve studiovém sále Českého rozhlasu v roce 2010 vystoupila legendární česká bigbeatová kapela George and Beatovens. Připomeňte si tento koncert, který nabídl hit za hitem.

Kapela vznikla před více než 56 lety a od začátku byla spojena s velmi populárním a kvalitním zpěvákem i autorem Petrem Novákem. Normalizace existenci této skupiny zastavila, ale na konci 70. let Petr Novák její činnost pod zkráceným názvem obnovil.

Tohoto rytíře lásky v písničkách doprovázeli George and Beatovens vlastně až do jeho smrti v roce 1997. Kapela ani potom nezanikla, roli zpěváků zaujali jeho kamarádi a po jistou dobu souputníci – zejména Karel Kahovec, ale také Viktor Sodoma.

Zpěvák, kytarista a autor Karel Kahovec prošel několika kapelami rozličného stylového zaměření. Od divočejších Hells Devils přes Matadors až k Flamengu a Country Beatu Jiřího Brabce.

Čtěte také

K výrazným zpěvákům od 60. let patřil i Viktora Sodoma, syn českého rokenrolového průkopníka,  jehož nesporné vokální nadání se však poněkud rozpustilo ve stylové nejasnosti. Zpíval rhythm and blues ve výborných kapelách Flamengo a Matadors, ale také módní chytlavý bubblegum v ansámblu Františka Ringo Čecha.

Na začátku prosince roku 2010 doplnili George and Beatovens ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice ostřílení muzikanti – bubeník Petr Eichler, kytarista Stanislav Staněk a baskytara patřila kapelníkovi Karlu Novákovi.

A byl to tehdy u Tří lvů vskutku hit za hitem: Hvězdičko blýskavá, Svou lásku jsem rozdal, Poprava blond holky, Přátelství na n-tou nebo Kytaro, hrej!

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související