Hudební vzpomínka na vystoupení písničkáře Jana Buriana v budějovickém rozhlase

„Jsem přesvědčen, že písnička jako niterná zpověď stále funguje.“ Tato slova písničkáře Jana Buriana mohou být pozvánkou k poslechu výběrového záznamu unikátního společného koncertu Jana a Jiřího Burianových. Otec a syn vystoupili ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice v roce 2018.

Mladší z této dvojice je populární hudebník, zpěvák, DJ, skladatel a producent. Starší je známý a respektovaný písničkář, básník, skladatel, publicista a cestovatel.

Jan Burian se narodil v roce 1952 do umělecké rodiny. Jeho otcem byl proslulý avantgardní divadelník a také hudebník Emil František Burian. Coby písničkář vstoupil do povědomí zejména studentského a intelektuálně zaměřeného publika jako polovina tandemu Jan Burian – Jiří Dědeček, který společně působil od roku 1972 zhruba třináct let. A v jistých intervalech při různých příležitostech se oba pánové na pódiu stále scházejí.

Od poloviny 80. let se Jan Burian na domácí písničkářské scéně osamostatnil a upozornil na sebe zdařilým debutovým albem s dvouslovným názvem Hodina duchů!

Že má Jan Burian stále co říci, potvrzuje výběr z koncertu ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice z dubnu roku 2018. Lze se oprávněně domnívat, že aktuální datum – 21. srpen – to jen umocní, neboť Jan Burian patřil k písničkářům, kteří se snažili  ve své tvorbě rozšiřovat prostor pro svobodu v časech nelaskavých. Třeba písničkou Kanárek, která také v Koncertních ozvěnách od Tří lvů také zazní.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související