Na Františka Nedvěda můžete zavzpomínat i při poslechu záznamu jeho jihočeského koncertu

Zejména příznivce folkové a trampské muziky silně zasáhla zpráva o odchodu zpěváka a kytaristy Františka Nedvěda ve věku 73 let. Bratři František a Jan Nedvědové byli ve své době opravdový fenomén.

Muzikantské osudy obou spořilovských bratří se společně odvíjely od dob mladického bigbítového entuziasmu šedesátých let, přes trampský soubor Toronto, pozdější Brontosaury až k dlouhodobému působení ve Spirituál kvintetu, aby si v tandemu v devadesátých letech získali až celonárodní oblibu a dokázali zaplnit Strahov.

Potom se jejich cesty oddělily, aby se zase načas spojovaly. V pokročilých devadesátých letech na sebe František Nedvěd upozornil svým debutovým sólovým albem Neváhej a vejdi, kterým vlastně zpřístupnil s pomocí textů svého kolegy a kamaráda ze Spirituál kvintetu, již také nežijícího Dušana Vančury, domácím posluchačům songy kanadského písničkáře Gordona Lightfoota.

Písničky se hojně hrály v rádiu a vytvořily páteř sólových koncertů Františka Nedvěda. Tak tomu bylo i 10. srpna 2007 při velkém koncertu přidruženém k festivalu Okolo Třeboně na zámeckém nádvoří. Tehdy tam v samostatných blocích vystoupili Fešáci i oba bratři Nedvědové.

V pořadu Koncertní ozvěny ale z oněch smutných vzpomínkových důvodů nabízíme právě malý koncert Františka Nedvěda s kapelou Druhé podání.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související