František Nedvěd – Neváhej a vejdi (1998)

21. červenec 2021

V neděli 18. července 2021 obletěla českou hudební scénu zpráva o smrti Františka Nedvěda, poloviny druhdy masově populárního bratrského dua, jakož i člena významných skupin historie tuzemského folku Brontosauři či Spirituál kvintet.

František Nedvěd však v poslední etapě své kariéry působil i jako frontman, který s doprovodnou kapelou vydal pět řadových desek. Tu první – Neváhej a vejdi – si pustíme v pořadu Kulatá muzika.

Dá se říct, že až do momentu, kdy z bratrského dua zbyli dva sólisté, se František vždy profiloval jako muzikant, jemuž je nejlépe v oklopení dalších spoluhráčů a hlavně autorů.

Sám byl výrazným interpretem, zpěvákem se zajímavým a taky velmi hezky pojivým hlasem, ale na psaní písniček se v jeho předchozích štacích vždycky našel někdo jiný. Konečně, i v rodinném tandemu autorská práce stála v drtivé většině na bráchovi Honzovi.

Coby sólista měl tedy mladší z bratrů hlavní starost s tím, kde sehnat repertoár. Vyřešil ji však – aspoň zpočátku – elegantně a vlastně i efektivně. Otevřel si zpěvník významného kanadského písničkáře Gordona Lightfoota a s pomocí bývalého kolegy ze Spirituál kvintetu Dušana Vančury, který mu psal české texty, prostě předělal za oceánem prověřené písničky do podoby blízké uchu tuzemského posluchače. Nešlo o čistý folk, ale o velmi vstřícný mix tohoto žánru s country a popem, opřený také o solidní a služební muzikantské výkony protřelých hráčů countryové scény.

Spustit audio

Související

  • Buty – Dřevo (1995)

    Hráčská lehkost, melodické nápady a trochu poťouchlé, trochu smutné a trochu nepochopitelné texty. To jsou prvky, podle nichž posluchač identifikuje ostravskou kapelu Buty.

  • Nerez a Lucia – Cela (2021)

    V roce 2019 se na hudební scénu vrátila skupina Nerez. Po vpravdě nenahraditelné zpěvačce Zuzaně Navarové si stoupla k mikrofonu Lucia Šoralová.

  • Kateřina Marie Tichá – Sami (2020)

    V roce 2013 byla nominována na cenu Český slavík jako objev roku. To jí bylo 19 let. V roce 2021, v 26 letech, je znovu „objevem“. Ale už pevnějším v hudebních kramflecích.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.