Ta nejhezčí muzika je bohužel ve mně, říkal Dušan Vančura ze Spirituál kvintetu

18. duben 2020

Ve věku 82 let zemřel 16. dubna 2020 kontrabasista a textař skupiny Spirituál kvintet Dušan Vančura. Poslední roky svého života prožil ve vesnici Mirochov nedaleko jihočeského Chlumu u Třeboně.

„Bohužel, ta nejhezčí muzika je ve mně. Neumím ji tak dobře dostat ze sebe. Na to jsou lepší jiní zpěváci a muzikanti. Já ne. Já to mám všechno v sobě,“ tvrdil ještě před dvěma lety skromně hudebník, když navštívil v Českém rozhlase pořad Martiny Kociánové.

Posledních dvacet let byla domovem Dušana Vančury vesnička Mirochov, spadající pod Chlum u Třeboně. Svůj jihočeský život tento umělec ale nepojal jako relaxaci a klid v ústraní. Naopak – plně se zapojil do vytváření buněk kulturního života v nejbližším okolí, v němž samozřejmě mnozí nevěděli, že byl spoluautorem překrásných písniček.

 Mlýny, Batalion, Bim Bam, Třešničky, Trh ve Scarborough, Hříšnej svět, Soudný den – to je z repertoáru Spirituál kvintetu namátkou několik příkladů textařského mistrovství Dušana Vančury, který opatřil slovy písničky také třeba pro Františka Nedvěda, Karla Zicha nebo Marii Rottrovou.

Dušan Vančura byl navíc jedinečný moderátor, vždy zasvěcený, pohotový a vtipný, a to nejenom při koncertech Spirituál kvintetu, ale také vystoupeních dětského sboru Sejkorek, který s manželkou Zuzanou přivedl na svět.

V Mirochově se s hudebníkem setkal i hudební redaktor Českého rozhlasu České Budějovice Jiří Kasal. V roce 2015 s ním natočil rozhovor pro cyklus Jihočeši, který nyní nabízíme jako vzpomínku na Dušana Vančuru.

Spustit audio

Související