Galerista Karel Pupík jel za umělci až do afrického vnitrozemí, velký zážitek si přivezl i ze Srí Lanky

18. březen 2020

Na konci 90. let minulého století otevřel Karel Pupík galerii na zámku v Českém Krumlově. Díky tomu se pak nečekaně dostal k africkému umění a sám jel za umělci do Zimbabwe a Zambie.

„Moje první galerie byla na krumlovském zámku v takzvané Sloupové síni a přijel tam za mnou náš tehdejší velvyslanec v Kongu. Požádal mě, jestli bych nevystavil nějaké africké umění. Udělal jsem to a oni mi za to nabídli, jestli bych se nechtěl seznámit s africkým fenoménem, což je sochařská tvorba ze Zimbabwe,“ vzpomíná.

V roce 2005 se tak Karel Pupík vydal do Zimbabwe, kde se setkal s mnoha sochaři. „Hovořil jsem s nimi a měl možnost proniknout ke smyslu této tvorby. Také jsem se seznámil s jedním zambijským malířem, za kterým jsem letěl na hranice Zimbabwe a Zambie a navštívil ho v jeho ateliéru u Viktoriiných vodopádů,“ dodává.

Tím cestování Karla Pupíka neskončilo, během let se podíval ještě na mnoho míst. „Velký zážitek mám ze Srí Lanky, kde jsem nechal svoji partnerku v hotelu, objednal si taxíka, odjel do vnitrozemí a tam jsem v dešti vystoupal jedenáct tisíc schodů na posvátnou horu,“ vypráví.

„Byl jsem také na ostrově Mauricius v době, kdy tam Češi tolik nejezdili, projel jsem sám celý ostrov a moc se mi líbil. Zapůsobila na mě i Indie,“ doplňuje.

Karel Pupík v současné době žije v Jablonci nad Nisou v Libereckém kraji, ale říká o sobě, že je tvrdý a zásadový Jihočech. „Pochází odsud moje rodina, všichni jsme Jihočeši, bratr tu žije. Já mám chalupu ve vesnici Kolence, kde byl můj dědeček léta starostou,“ prozrazuje.

Čtěte také

I když vystudoval strojařský obor, vždy ho zároveň zajímalo umění a pohyboval se v uměleckém prostředí. „Sledoval jsem výtvarnou tvorbou, kupoval jsem si nějaká díla. Po roce 1989 jsem cítil, že je tady příležitost nevěnovat se nejen strojařině jako živobytí, ale vytvořit si živobytí i z koníčka,“ vysvětluje.

Karel Pupík založil a provozoval tři galerie v Českém Krumlově, spolupracoval s Polským institutem, s velvyslanectvím Litevské republiky v Čechách i se sdružením Lužických Srbů Domowina.

Práce galeristy přitom podle něj také není vždy lehká. „Jednáte s mnoha umělci, při rozhovorech se snažíte si s protějškem porozumět a občas to nejde. Každému jsme také výstavu neuspořádali, jednání s lidmi hodně vyčerpává,“ uzavírá.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.