Finanční odměnu nabízí Jihočeské divadlo očkovaným zaměstnancům. Chce méně zrušených představení

14. prosinec 2021 15:14

Motivovat své zaměstnance k očkování chce Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Kvůli účinkujícím s covidem-19, nebo následné karanténě jejich kolegů, muselo v této sezóně zrušit už víc než dvacet představení. Vedení proto nabízí zaměstnancům s očkováním, nebo dokladem o prodělání nemoci v uplynulém půlroce finanční odměnu. Stejně to už v srpnu udělala společnost Škoda Auto.

Jihočeské divadlo v nové sezoně už muselo zrušit řadu představení souborů opery, baletu i činohry. „Od začátku sezony máme 23 zrušených představení především kvůli koronaviru,“ potvrzuje ředitel Lukáš Průdek.

Ti, co covidem-19 onemocněli, zůstali doma a ti, co nebyli očkovaní, taky. „Pravidla jsou taková, že musí na PCR test, ale než dostanou výsledek, tak uplyne několik dní a nám nezbývá než představení zrušit,“ říká ředitel.

Proto každý zaměstnanec, který je očkovaný, prodělal v posledním půlroce covid, nebo přinese potvrzení o tom, že ze zdravotních důvodů nemůže být očkovaný, dostane dva tisíce korun.

Čtěte také

„Já jako ředitel divadla k tomu nemůžu nikoho nutit. Jednak mi to nedovoluje zákon a také mi to nedovoluje moje přesvědčení, ale dovolím si alespoň tímto způsobem motivovat. Přesvědčuji kolegy k očkování také proto, že si myslím, že sice jsme každý zodpovědný sám za sebe, ale tohle je otázka nějaké společenské odpovědnosti,“ dodává Lukáš Průdek.

V Jihočeském divadle je v současnosti naočkovaných 68 procent zaměstnanců. Je mezi nimi například violoncellista Petr Štochl. „Lidé by na očkování měli chodit i bez finanční odměny, každý, kdo se nechá naočkovat, je důležitý. Je to kontraproduktivní, když zkoušíme a vlastně z toho není žádný výsledek, protože se nemůže hrát,“ komentuje.

Někteří pracovníci očkování stále odmítají. Ani finanční odměna je nepřesvědčila, aby svoje rozhodnutí změnili. „Myslím si, že očkování by nemělo být na základě peněžní motivace, ale na rozhodnutí člověka samotného. Pořád čekám, až stát rozhodně, jestli to bude povinné. Pokud bude možnost se nenaočkovat, rád bych zůstal nenaočkovaný,“ uvádí trumpetista Jiří Zikmunda.

Jihočeské divadlo už kvůli zrušeným představením přišlo o stovky tisíc korun. Podle ředitele Lukáše Průdka může ale může přijít i o diváky, což by byla daleko citelnější ztráta.

Spustit audio

Související