Eva Kadlčáková: Rok Krysy

Když jsem ráno vyšla z domu, potkala jsem v rychlém sledu dvě myši. To mi připomnělo, že začal rok Krysy. A že moje kamarádka Krysa má narozeniny.

Takto vysloveno zní to jako protimluv. Jak může být někdo krysa a zároveň dobrá přítelkyně. Vždyť krysu si představujeme jako zrádnou bytost, která číhá, kde by nahlodala pytle s naším zrním a tiše a podle z nich ubírala k vlastnímu užitku. S krysami v tomto slova smyslu máme bohaté zkušenosti, potkáváme je v práci, ve škole, v sousedství… kdekoli. A tak je charakteristika tohoto špinavého, nemoci a neštěstí přenášejícího hlodavce v naší kultuře hluboce zakořeněna.

Ne všechny národy a ne všichni lidé ovšem vnímají postavu krysy stejně. Namátkou si vzpomínám na  půvabný Večerníček o dvou sympatických Krysácích. Nebo na animovaný hit Ratatouille, kde krysa – Rattus rattus – kuchtí speciality světové úrovně. Krysa ze Žabákových dobrodružství Kennetha Grahama také není záporák. A všechny ty roztomilé myšky od Disneyho toto pravidlo potvrzují.

Zrovna tak kladně se na Krysu dívá čínský kalendář. Krysa je pro něj symbolem úspěchu. Plodného roku, kdy nám půjde vše, na co sáhneme, kdy vyděláme a nastřádáme peníze, kdy si budeme spokojeně hovět na plné sýpce a kdy jediné, co nás může ohrozit, je přepracování, to kdybychom se do toho honění se za zlatým zrním ponořili zas až moc.

Čtěte také

Dá se říct, že čínská symbolika zosobňuje Krysu věrněji, nežli ta česká. Připisuje jí totiž vlastnosti, které Rattus rattus skutečně má: přičinlivost, shánčlivost, píli a opatrnost. Dále touhu vyšplhat se do vyšších pater a společenskou družnost. Krysy žijí v mnohohlavých komunitách a nijak zvlášť si nelámou ty hlavičky s tím, kdo je kápo a kdo je čí žena nebo muž. Vesele se páří, a to obvykle dvakrát do roka. Pro ty z nás, co žijí život osamělého tchoře, je tento rok tudíž výzva!

Krysám se také někdy stane, že se zapomenou a v celé své společenskosti se do sebe zapletou svými dlouhými ocásky. Pozor! Z takové spleti vztahů se nelze vymotat! Ty krysy bídně pojdou. A co vy?

Letošní rok by měl být tedy veden v duchu věrnosti a jistého pořádku. A jak mě informovala má čínská kamarádka, obzvlášť důležitý bude pro všechny, kdož se dožívají věku dělitelného dvanácti. Krysa se totiž v čínském kalendáři točí na samém počátku dvanáctiletého cyklu. A jak si kdo v kolečku pro myšky ustele, tak si později také lehne.

Tak si pod sebe pěkně nahrabejte papír, textil, případně slámu a užívejte štědrého období následujících dvanácti měsíců. Jen na jedno bacha: tam, kam se vloudí opravdická lidská krysa, tam ani nejlepší věštba nepomůže…

Spustit audio

Související