Eliška Novotná: Taková, či maková

29. srpen 2022

Na teploměru 26 stupňů a já sotva lapám po dechu. Co to se mnou je, to vedro přece není tak strašné! No jo, vlhkost vzduchu 72 procent. Takže ne to vedro samo o sobě, nejen to, že praží slunce, ale také ne to vlhko samo, třeba když leje, ale ta kombinace, ta je vražedná!

A tak je to se vším. „Nejen, že je hloupá, ale ona je k tomu ještě… taková, či maková“, „Nejen, že je hnědý nebo žlutý, ale on se k tomu ještě vůbec neumí slušně chovat“.

Tak o tom to je. „Ta tvoje kamarádka může být sebemilejší, ale kdybys mě rozkrájela, práh našeho bytu nepřekročí!“ – protože je nejen milá, ale k tomu ještě… taková, či maková.

Všechno je složitější, než nám říká první pohled, a tak na něj nemůžeme dát. 26 stupňů? To zvládnu, nebo ne? Co ještě k tomu? Aha, tak to už je na mě moc. Kouknout se na teploměr zkrátka nestačí. A tak je to se vším.

autor: Eliška Novotná | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Eliška Novotná: Sirky

    Já vím, že sirky jsou teď zápalky, i když nevím proč. Ale pro mne to jsou pořád sirky, jen v obchodě si říkám o zápalky, abych ty u kasy nevyváděla z jejich jistot.

  • Eliška Novotná: Kniha do ruky

    S koncem igelitových tašek zadarmo se rozmohl nešvar nezabalení nákupu vůbec. A to tedy, jak jsem na světě dlouho, nepamatuji.

  • Eliška Novotná: Poezie

    Kdy jsem naposledy četla nějakou báseň? No, občas ji očima přelétnu, když na ni narazím, ale většinou mně nic neříká a někdy si i pomyslím, že je to úplná slátanina.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.