Eliška Novotná: Obilí pro Afriku

12. leden 2023

Pokud se do Afriky nedostanou miliony tun obilí z Ukrajiny, na kterém jsou tamní obyvatelé potravinově závislí, hrozí tam hladomor a nám v Evropě další migrační vlna zoufalců zápasících o holé přežití.

Ale proč, jak je to možné, že celý ten „zelený“ kontinent není potravinově soběstačný? Když je teď trend snižovat zátěž životního prostředí omezováním dopravy a upřednostňovat lokální potraviny, tak kde ty africké jsou?

Vědci tvrdí, že kdyby se Afrika vrátila k pěstování původních plodin, jako byl čirok, fonio, teff, maniok, proso či luštěniny, byla by opět potravinově soběstačná jako v dobách předkoloniálních.

To my jsme tam scelily původní políčka do čajových a kakaových plantáží pro naši spotřebu a začali tam dovážet obilí, které je náročné na vláhu a nedaří se mu tam.

A to jsou navíc všechny ty původní africké plodiny výživnější a zdravější než naše bílá mouka, což víme všichni, kteří je sháníme jako vzácnost v prodejnách zdravé výživy.

A teď je z historické neprozíravosti a hamižnosti té naší „vyspělé“ civilizace i válečná zbraň a jen se divíme: obilí pro Afriku? Proč?

autor: Eliška Novotná | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Eliška Novotná: Galantnost

    Jak tak přibývá odnoží feminismu a feministických hnutí, myslím si stále častěji, že to přehánějí a lámu si hlavu i s tím, co se mi dříve zdálo jasné. Třeba rovnoprávnost.

  • Eliška Novotná: Separační úzkost

    V naší lokální facebookové skupině, která je výborným prostředím pro sdílení všelikých informací typu „hledám“, „nabízím“, dochází v poptávání po bydlení k zajímavé změně.

  • Eliška Novotná: Zázrak

    Když někdo „splaskne jak nafouklá bublina“, „mlátí prázdnou slámu“ nebo „vaří z vody“, tak je to podvodník, neumětel nebo ten, co „má za míň“.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.