Eliška Novotná: Separační úzkost

6. prosinec 2022

V naší lokální facebookové skupině, která je podle mě výborným prostředím pro sdílení všelikých informací typu „našla jsem“, „hledám“, „nabízím“ dochází v poptávání po bydlení k zajímavé změně.

Stále větší část textu je věnována domácím zvířatům: máme-nemáme, neobtěžuje, prospí celý den a tak.

Teď třeba mladý bezdětný pár odbyl informaci o sobě jednou větou a docela dlouze pokračoval psaním o svém ročním psovi. Uvedli také, že ho nikdy nenechávají v bytě samotného, protože trpí separační úzkostí.

Ten pojem jsem znala jen v souvislosti s velmi malými dětmi trpícími dlouhodobým odloučením od maminky. Separační úzkost se projevuje jejich chováním a poznamenává je na celý život.

No tedy, podivila jsem se, tak teď už se diagnostikuje i u psů, a možná i u dalších živých tvorů, ba i všech organismů?

Chápu, že je ta informace pro pronajímatele, sousedy či spolubydlící důležitá. A že je jistě dobré, když je možné tomu, co se děje porozumět, a umět to pojmenovat. Jen mi stále něco vrtá hlavou, ne to, co si třeba myslíte o praktickém řešení takové situace – jestli si ho berou do práce, nebo mají home office, nebo platí jeho hlídání či ho každé ráno vozí k tetičce.

Ale – oni opravdu předpokládají, že potřebuji znát více informací o tom jejich pejskovi než o nich?

autor: Eliška Novotná | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Eliška Novotná: Zázrak

    Když někdo „splaskne jak nafouklá bublina“, „mlátí prázdnou slámu“ nebo „vaří z vody“, tak je to podvodník, neumětel nebo ten, co „má za míň“.

  • Eliška Novotná: Jen pro anděly

    Je fantastické, jak se původní fantasmagorie mužů, kteří předčili svůj čas, stávají postupně skutečnostmi. Takový Leonardo da Vinci, Jules Verne – kde se to v nich bralo?

  • Eliška Novotná: Obyčejná zdvořilost

    Jsem zdvořilá, považuji to za samozřejmé a jiná už nebudu. Pozdravím, požádám, poprosím, poděkuji, vyhnu se, necivím a tak. Zdá se mi však, že nás těch zdvořilých ubývá.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.