Eliška Novotná: Jen pro anděly

9. listopad 2022

Je fantastické, jak se původní fantasmagorie mužů, kteří předčili svůj čas, stávají postupně jasnozřivými skutečnostmi. Takový Leonardo da Vinci, Jules Verne – kde se to v nich bralo?

Tak třeba už koncem 18. století vznikla myšlenka vzducholodě, jenom nápad jednoho Francouze, bez řešení pohonné síly. První vzducholoď pak měla parní pohon a vzlétla o 70 let později, v dalších letech se zkoušel elektromotor a pak motor spalovací.

Zlatá éra vzducholodí nastala v 1. světové válce, později spolu s rozvojem letadel jejich vývoj zpomalil, až na přelomu 20. a 21. století vzducholodě v podstatě zmizely z našeho prostoru.

Jenomže: obrovský nárůst letecké dopravy silně poškozuje životní prostředí, a jak si to stále více uvědomujeme a hledáme možná řešení, vracíme se i k těm dávným fantasmagoriím. A tak teď Velká Británie objednala u německého výrobce deset vzducholodí pro dopravu na krátké vzdálenosti.

Taková vzducholoď se zdá být dopravním prostředkem snů: nepotřebuje rozsáhlá letiště, protože má kolmý start, přepraví až sto lidí a oproti letadlu produkuje desetinu emisí. Příští zpráva, kterou očekávám: křídla pro každého, pohon energií vlastního těla, jen pro Anděly. 

autor: Eliška Novotná | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Eliška Novotná: Obyčejná zdvořilost

    Jsem zdvořilá, považuji to za samozřejmé a jiná už nebudu. Pozdravím, požádám, poprosím, poděkuji, vyhnu se, necivím a tak. Zdá se mi však, že nás těch zdvořilých ubývá.

  • Eliška Novotná: Nebezpečí

    Když se nám splaší srdce a buší jako o závod, je to nebezpečné a může nám jít o život. Když se mu ale hodně nechce a ploužíme se únavou, jsme na tom stejně špatně.

  • Eliška Novotná: Neutrácej

    Reklamy nesleduji, a když na ně nechtěně narazím, většinou je nechápu. Ty, co na mne vyskakují na internetu a ztěžují mně čtení, odstraňuji, aniž bych si všimla, oč jde.