Eliška Novotná: Neutrácej

23. září 2022

Reklamy nesleduji, a když na ně nechtěně narazím, většinou je nechápu. Ty, co na mne vyskakují na internetu a ztěžují mně čtení toho, co jsem si vybrala, odstraňuji, aniž bych si všimla, oč jde, neboť se zcela věnuji co nejrychlejšímu kliknutí na křížek vpravo nahoře.

Logicky tedy jako soustředěná řidička nevěnuji pozornost ani billboardům podél cest, ale tenhle mě dostal: dvě slova velkým písmem na žlutém pozadí jako dva samostatné výroky.

První s vykřičníkem, důrazné varování, rozkaz: NEUTRÁCEJ! Tak to se mně líbilo, o šetrnosti vím své: babička Barunky pro pírko i přes plot skočila, několik dní před výplatou jsme za minulé éry doma spolu s většinou národa žili z vracených láhví od mléka a zahrádku už mnoho let zalévám jen dešťovou vodou.

Ale to druhé, jen s tečkou na konci, tedy oznamující, mě zmátlo: NAKUPUJ. Začala jsem uvažovat, v čem spočívá rozdíl mezi utrácením a nakupováním, když v obou případech vydám peníze a něco získám.

Takže tahle reklama splnila svůj účel: Všimla jsem si jí, utkvěla mi v hlavě, a když zmizela, chyběla mi. Ale tak vám nevím: Když nakupuji, utrácím pořád. 

autor: Eliška Novotná | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Eliška Novotná: Chleba s řízkem

    Myslela jsem, že už se to nedělá, ale prý se pořád na výlet smaží řízky. Dříve to bylo běžné – jen se sedlo do vlaku cestou na hory, dovolenou nebo výlet, už to zavonělo.

  • Eliška Novotná: Taková, či maková

    Na teploměru 26 stupňů a já sotva lapám po dechu. Co to se mnou je, to vedro přece není tak strašné! No jo, vlhkost vzduchu 72 procent. Ta kombinace, ta je vražedná!

  • Eliška Novotná: Sirky

    Já vím, že sirky jsou teď zápalky, i když nevím proč. Ale pro mne to jsou pořád sirky, jen v obchodě si říkám o zápalky, abych ty u kasy nevyváděla z jejich jistot.