Eliška Novotná: Chleba s řízkem

6. září 2022

Myslela jsem, že už se to nedělá, ale prý se pořád na výlet smaží řízky. Dříve to bylo běžné – jen se sedlo do vlaku cestou na hory, dovolenou nebo nedělní výlet, už to v kupé zavonělo.

Tehdy se ovšem neřešilo, zda je smažené zdravé, či ne a také se k tomu nepřikusovalo rajče jako dnes, protože kdo by kupoval takovou drahotu, která ani nezasytí a stejně je jen v létě. Řízek se vložil mezi dva suché chleby a všichni si pochutnali.

Teď jsem ale zaznamenala panickou zprávu: V nynější mizerné ekonomické situaci už nebudeme jíst řízek s chlebem, ale chleba s řízkem!

Jsem zmatena: Už to nebudou dva chleby s jedním řízkem (tedy viditelná převaha chlebů), ale třeba dva chleby s jedním soustem řízku, jen tak aby se neřeklo? A co když bude chleba dražší než vepřové, nebude nám chléb při nedostatku obilí vzácnější než maso?

Škrábu dětem na výlet mrkve a uvažuji, co jsem to vlastně četla. Ekonomickou prognózu? Záměrnou desinformaci? Či snad prostě jen miliontou fake news? Každopádně jsem se pobavila a teď si jdu dát mléko s kávou, jak to mám ráda.

autor: Eliška Novotná | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Eliška Novotná: Taková, či maková

    Na teploměru 26 stupňů a já sotva lapám po dechu. Co to se mnou je, to vedro přece není tak strašné! No jo, vlhkost vzduchu 72 procent. Ta kombinace, ta je vražedná!

  • Eliška Novotná: Sirky

    Já vím, že sirky jsou teď zápalky, i když nevím proč. Ale pro mne to jsou pořád sirky, jen v obchodě si říkám o zápalky, abych ty u kasy nevyváděla z jejich jistot.

  • Eliška Novotná: Kniha do ruky

    S koncem igelitových tašek zadarmo se rozmohl nešvar nezabalení nákupu vůbec. A to tedy, jak jsem na světě dlouho, nepamatuji.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.