Eliška Novotná: Zázrak

15. listopad 2022

Když někdo „splaskne jak nafouklá bublina“, „mlátí prázdnou slámu“ nebo „vaří z vody“, tak je to podvodník, neumětel nebo ten, co „má za míň“.

Je to ten, kdo dělá něco z ničeho. Jeho úspěch „stojí na vodě“, jeho řeč není založena na faktech a o čem mluví, nic neví.

Teď ale vědci dokázali na sluncem vyprahlé Sahaře vyrobit z ničeho vodu. Protože co je vzduch, když si na něj nemůžeme sáhnout? Nic.

Vodu ze sluncem rozpáleného vzduchu? Ano, a představte si to, právě s pomocí slunce. Technologii použití solární energie při výrobě vody ze vzduchu jsem se ani nesnažila pochopit, protože to nepotřebuji vědět. Už ale teď vím, že lze vyrobit něco z ničeho a zázraky se dějí.

A že je čeština úžasný jazyk – viz začátek toho mého dnešního Rozhlasového sloupku, vím už dávno.

autor: Eliška Novotná | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Eliška Novotná: Jen pro anděly

    Je fantastické, jak se původní fantasmagorie mužů, kteří předčili svůj čas, stávají postupně skutečnostmi. Takový Leonardo da Vinci, Jules Verne – kde se to v nich bralo?

  • Eliška Novotná: Obyčejná zdvořilost

    Jsem zdvořilá, považuji to za samozřejmé a jiná už nebudu. Pozdravím, požádám, poprosím, poděkuji, vyhnu se, necivím a tak. Zdá se mi však, že nás těch zdvořilých ubývá.

  • Eliška Novotná: Nebezpečí

    Když se nám splaší srdce a buší jako o závod, je to nebezpečné a může nám jít o život. Když se mu ale hodně nechce a ploužíme se únavou, jsme na tom stejně špatně.