Do hudebního nebe odešel publikem zbožňovaný pianista Peter Nero

14. srpen 2023

Je tomu několik týdnů, co zemřel věhlasný a také velmi úspěšný pianista Peter Nero, o němž noviny s nadsázkou psaly, že jednou rukou hraje pop music a druhou klasiku. Je to lapidární, ale docela výstižné zachycení dvojkolejnosti tohoto rodáka z Brooklynu, který měl sice italský pseudonym, ale jeho rodné jméno znělo Bernard Nierow.

Na klavír se učil hrát od sedmi let a postupně se připravoval na kariéru v klasické hudbě. Později získal stipendium na prestižní Juilliard School of Music. V sedmnácti zahrál v televizním studiu v pořadu uváděném legendárním kapelníkem Paulem Whitemanem Gershwinovu Rapsódii v modrém a postupem času, již jako Peter Nero, vyrostl v jednoho z nejlepších světových interpretů hudby George Gershwina.

První ceny Grammy se Peter Nero dočkal už v sedmadvaceti letech za album Piano Forte. Potom natáčel jedno úspěšné album za druhým, hlavně z oblasti easy listening.

Čtěte také

Na začátku sedmdesátých let měl velký instrumentální hit s titulní melodií Michela Legranda z velmi dobrého filmu Léto roku 1942. Skladba bude součástí Vlídných tónů, stejně jako další příjemné nahrávky pianisty Petera Nera, jenž i díky atraktivnímu zevnějšku patřil ke smetánce amerického showbyznysu a přátelil se, nebo koncertoval s Frankem Sinatrou, Andym Williamsem, Johnnym Mathisem a dalšími hvězdami.

Během kariéry se posunul z pozice publikem zbožňovaného pianisty a na konci sedmdesátých let stanul na více než tři dekády jako dirigent v čele Philly Pops, tedy velkého pensylvánského orchestru, který se v širokém repertoáru zaměřil na zábavnější segment hudby.

V úplném závěru Vlídných tónů s Peterem Nerem, který zemřel 6. července 2023 ve věku 89 let, vám představíme tohoto umělce i jako skladatele. A nejznámějším dílem Petera Nera je hudba k šedesát let staré komedii Neděle v New Yorku s Jane Fondovou.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související