Den sociálních služeb v Táboře představil organizace a nabídl zájemcům základní zdravotní vyšetření

5. říjen 2022 10:04

V České republice působí podle ministerstva práce a sociálních věcí více než dva tisíce organizací, které pro zhruba 700 tisíc klientů poskytují sociální služby. Ty lidem pomáhají žít běžným životem – pracovat, nakupovat, navštěvovat školy, starat se o sebe i svou domácnost. Den sociálních služeb mohli v úterý navštívit zájemci na náměstí T. G. Masaryka v Táboře.

Zájem veřejnosti o Den sociálních služeb byl velký. Se svou kamarádkou Marií dorazila Zdeňka Batystová. „Líbí se nám to tady. Teď jsme si nechali změřit cholesterol, kolegyně si nechala změřit tlak, takže jsme fit holky. Už na to máme taky věk, tak musíme o to svoje zdraví pečovat,“ usmívala se.

Zatímco obě dámy o akci věděly dlouho dopředu a její návštěvu plánovaly, František Beneš na ni zavítal zcela náhodou, když šel kolem. „Když člověk vidí ty nápisy a stany, tak to musí zaujmout snad každého,“ komentoval.

Čtěte také

Náměstí T. G. Masaryka zaplnily stany jednotlivých organizací, které ve městě a okolí poskytují různé druhy sociálních služeb. Patří mezi ně Rolnička, která pomáhá dětem i dospělým se zdravotním postižením. Návštěvníky vítala Jiřina Svobodová. „Máme tady vypsané všechny naše služby a představujeme také chráněné bydlení, kde jsou klienti s mentálním postižením. Chceme ukázat, že i oni mají nápady, jsou kreativní a umí udělat něco hezkého,“ ukazovala.

U stánků se zastavila i koordinátorka Zdravého města Tábor Lenka Čeňková, která měla organizaci Dne sociálních služeb na starost. „Jsme hodně spokojeni. Je tu spousta lidí, kteří si jdou změřit základní tělesné hodnoty, a všechny organizace se mohou představit lidem,“ pochvalovala si.

Sociální služby se podle pořadatelů akce dotýkají každého z nás. Pomáhají jednotlivcům, rodinám, nejčastěji seniorům, osobám se zdravotním postižením, ale i lidem, kteří jsou ohroženi sociálním vyloučením.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související