Včasná diagnóza může u řady nemocí rozhodnout, připomněl Den zdraví

22. září 2022 17:41

V pomyslnou ordinaci pro celou řadu zdravotnických oborů se proměnilo českobudějovické náměstí Přemysla Otakara II. Státní zdravotní ústav tam uspořádal Den zdraví. Lidé se mohli nechat zdarma otestovat a poradit se o prevenci různých onemocnění.

Děti z mateřské školy se zastavily hned u prvního stánku, který byl věnovaný dentální hygieně. Správný postup při čistění zubů jim ukázaly studentky českobudějovické střední zdravotnické školy.

„Všechny naše programy jsou interaktivní. Máme širokou škálu pomůcek, na kterých se snažíme ukazovat, jak má probíhat prevence, zároveň si to lidé mohou okamžitě vyzkoušet,“ připomněla koordinátorka Dne zdraví pro Jihočeský kraj ze Státního zdravotního ústavu Tereza Koutská.

Hladinu krevního cukru a cholesterolu a také krevní tlak si na akci nechal zkontrolovat dvaaosmdesátiletý Jaroslav Průcha. „Já chodím na preventivní prohlídky, paní doktorka mi měří i cholesterol, ale nechal jsem se otestovat i tady a všechno odpovídá,“ komentoval.

Čtěte také

Na modelech prsou a varlat si zase návštěvníci mohli vyzkoušet, jak správně provádět samovyšetření jako prevenci rakoviny. „Ukazuje se, že veřejnost už není tak citlivá na toto téma. Lidé naopak chtějí vědět, jak vypadá ta prevence, aby si jí potom doma prováděli a došlo ke včasnému záchytu onemocnění,“ řekla Tereza Koutská.

Nejen na rakovinu prsu a varlat, ale také kůže nebo tlustého střeva a jejich rizikové faktory, jako je nadměrné pití alkoholu i obezita, upozornila putovní výstava. „Lidé si třeba mohou vyzkoušet, jaké to je být obézní. Máme tady speciální vestu, aby si uvědomili, co to znamená,“ popsala Jitka Bajgarová z Ligy proti rakovině.

Smyslem Dne zdraví je také připomenout, že včasná diagnóza může u řady nemocí rozhodnout i o jejich možném průběhu. Další podobnou akci v Jihočeském kraji uspořádá Státní zdravotní ústav 4. října v Táboře.

Spustit audio

Související