Countryová superhvězda Willie Nelson, muž s dlouhými copy, na začátku hrál polky v české kapele

7. květen 2023

On The Road Again, Znovu na cestě, to je písnička z filmu roku 1980, v němž si Willie Nelson zahrál hlavní roli zpěváka country music Bucka Bonhama, který stojí mezi dvěma ženami –  hodnou puťkou a rvavou hudebnicí z jeho kapely. U nás se film uváděl pod stejným názvem, jaký nese písnička, ale originální titul je jiný: Honeysuckle Rose.

Navíc tuto písničku znáte z českého podání Michala Tučného jako Cesty toulavý s textem Zdeňka Rytíře, a to není od Willieho Nelsona jediná, která se zabydlela v repertoáru krále české country and western (Báječná ženská nebo Všichni jsou už v Mexiku). Přebíral od něj také třeba Pavel Bobek.

Veleslavný zpěvák, kytarista, autor, herec, podnikatel i aktivista Willie Hugh Nelson spatřil světlo světa v texaském Abbottu. Byl vychováván babičkou a dědečkem, který mu koupil kytaru a naučil ho pár akordů, když mu bylo šest.

Milým malým spojením s naší zemí může být skutečnost, že ve věku středoškolském Willie zpíval a hrál na kytaru s kapelou českých přistěhovalců Bohemian Polka.

Čtěte také

Po válce nedlouho působil v americkém letectvu, ovšem jeho osudem byla hudba. Živil se jako rozhlasový discjockey a už v té době psal písničky, které pomohly k úspěchům jiným.

A potom se proslavil na dlouhá leta i sám autor Willie Nelson, náležící v sedmdesátých letech do skupiny „nashvillských psanců“, charismatický muž s dlouhými copy, jehož první manželkou byla Indiánka z kmene Čerokíjů a který dodnes má mnoho příznivců po celém světě.

U příležitosti pozdně dubnových devadesátých narozenin Willieho Nelsona, který v osmdesátých letech vytvořil superseskupení Highwaymen společně s Waylonem Jenningsem, Johnnym Cashem a Krisem Kristoffersonem, si můžete poslechnout některé jeho populární písničky pod Světly ramp.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související