Cibulové dresinky a bezlepkový bramborový koláč se sýrem a cibulí

Cibule je asi nejpoužívanější zeleninou na celém světě. Už před pěti tisíci lety ji pro léčebné a kuchyňské účely pěstovali a šlechtili Indové a Číňané. Pomáhá proti nachlazení, chřipce a kašli, obsahuje účinnou látku alicin, která je v podstatě přírodní antibiotikum.

Pomáhá ale i trávení, snižuje krevní tlak, posiluje srdce a nervy. Receptů, v nichž se cibule objevuje, je nespočet, zkuste například cibulové dresinky na salát a koláč s cibulí.


Bramborový koláč se sýrem a cibulí

Suroviny na těsto:
600 gramů vařených oloupaných brambor
100 gramů sýra (gouda)
2 vejce
vrchovatá lžíce škrobu
sůl, muškátový květ
60 gramů kukuřičné krupice (polenty) nebo kukuřičné mouky

Suroviny na náplň:
70 gramů cibule
100 gramů slaniny
100 gramů sýra podle chuti
120 gramů pórku
150 mililitrů mléka
sůl, provensálské bylinky
3 vejce
150 gramů kysané smetany

Předem vařené brambory oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Přidejte k nim ostatní suroviny na těsto a vše rychle smíchejte na stejnorodou hmotu. Vtlačte ji do vymaštěné zapékací nádoby. Snažte se o stejnoměrnou vrstvu a zároveň si vytvořte vyšší okraje, protože náplň do koláče bude řídká.

V troubě předehřáté na 160 stupňů nechte koláč asi 20 minut předpékat.

Mezitím si připravte náplň. Na olivovém oleji osmahněte pokrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte slaninu nakrájenou na tenké nitky. Poté přidejte pórek řezaný na proužky, přilijte trochu mléka, osolte a nechte krátce dusit. Přidejte provensálské bylinky. Do mírně zchladlé směsi vmíchejte vejce, kysanou smetanu a nastrouhaný sýr.

Náplň vlijte na předpečený koláč a dopékejte při teplotě 160 stupňů 10 - 15 minut. Hotový koláč poznáte podle toho, že náplň lehce ztuhne.


Cibulový dresink za studena

Suroviny:
cibule
olej, sůl
ocet
cukr nebo med
hořčice, pepř
zakysaná smetana

Nejprve šlehejte metličkou jemně nakrájenou cibuli v oleji se solí. Až cibule změkne a pustí šťávu, přidejte ocet, cukr nebo med, hořčici, pepř a kysanou smetanu.


Karamelizovaná cibule – teplý dresink

Suroviny:
cibule
olej
cukr, sůl
červené víno
Cibuli nakrájejte na stejnoměrné proužky a krátce osmahněte na rozpáleném oleji. Poté ji ocukrujte a zalijte červeným vínem. Trochu osolte a vše vařte, až se většina vína odvaří a směs zhoustne. Je dobré přidat i trochu balzamikového octa, případně koření.

Takto upravená cibule je skvělým doplňkem nejrůznějších pokrmů, můžete ji zamíchat do listového salátu nebo přidat na právě uvařené těstoviny.